Nijmegen en Zwolle Slimste Binnenstad van Nederland

spelende kinderen
04 oktober 2016

Gemeente Zwolle en Gemeente Nijmegen zijn op 3 oktober verkozen tot Slimste Binnenstad van Nederland. Gemeente Zwolle ontving de prijs in de categorie Visie. Gemeente Nijmegen in de categorie Project met Smart Emissions. Beide gemeenten nemen actief deel in het Platform Making Sense for Society.

In de categorie Visie waren de gemeentes Zwolle, Utrecht en Roosendaal genomineerd. Hun nominatie is gebaseerd op een ranking van iets meer dan 50 steden op basis van de ISO indicatoren voor ‘city services and quality of life’ (ISO 37120). Daarnaast hebben de gemeenten een Smart City self-assessment ingevuld, gebaseerd op een standaard van de British Standards Institution.

Na werkbezoeken door de jury is de uiteindelijke keuze op Zwolle gevallen. Zwolle sprong er volgens de jury uit met haar aanpak, waarin fact based opereren en een mentaliteit gebaseerd op samenwerken, leiden tot het slim benutten van kennis en ervaring voor het verbeteren van stadopgaven. De sociale en technische innovaties die hieruit voortvloeien, zijn voor Zwolle eigenlijk al normaal. Zwolle handelt ‘smart’, zonder dat zij zelf dit label op haar activiteiten plakt.

In de categorie Project zijn projecten in Nijmegen (Smart Emissions), Enschede (8ting) en Leiden (Speelgedrag en sociale interactie) genomineerd. Winnaar Smart Emissions uit Nijmegen viel op door haar doordachte aanpak, robuuste opzet en uitvoering. In dit Nijmeegse project kunnen burgers met low cost sensoren de luchtkwaliteit in de buurt in beeld brengen. De data uit de low cost sensoren zijn geijkt op metingen die de rivm stations in Nijmegen doen. De universiteit onderzoekt hoe informatie over de eigen leefomgeving invloed heeft op gedrag en burgers dragen inmiddels nieuwe cases aan om te meten. 'Dit project is klaar voor (inter)nationaal opschalen en verdient de hulp van lokale, regionale en nationale overheid', aldus het juryrapport.

In het juryrapport staan de verschillende projecten beschreven met het jury-oordeel beschreven. U kunt dit rapport downloaden en de diverse projectfilms bekijken op de slimstebinnenstad.nl.

Download het juryrapport