Onderzoeken en vormgeven van de digitale transformatie van Europa

13 maart 2021
digitaal europa

Op 19 januari 2021 heeft Geonovum een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Joint Research Center van de Europese Commissie. Doel van deze samenwerking: effectiever bijdragen aan het onderzoeken en vormgeven van de digitale transformatie van Europa.

De Europese Commissie heeft een sterk ontwikkelde visie op de digitale transitie van Europa. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe een digitale democratie, een digitale economie en een digitale leefomgeving eruit kunnen zien. ‘Voor Geonovum is het cruciaal om dicht bij dat Europese vuur te zitten,’ legt Geonovum-directeur Rob van de Velde uit.

Technologische ontwikkelingen als Artificial Intelligence (AI) en digital twins hebben impact op ons werkveld. Daarnaast wordt het gebruik van satellietdata, sensordata en door burgers ingewonnen data steeds belangrijker. De Europese Commissie heeft een goed beeld van deze ontwikkelingen en heeft daar een data strategie op ontwikkeld. Omdat Geonovum de Nederlandse overheid ondersteunt met kennis en standaarden, is het belangrijk om deze ontwikkelingen actief te volgen.’

‘Europese  onderwerpen waarin deze ontwikkelingen spelen zijn er genoeg: zero pollution, digital earth, en de transitie naar Europese data spaces om onder meer invulling te geven aan de Green Deal. JRC en Geonovum gaan samenwerken op het gebied van geoAI, Digital Twins,  ethiek en synthetische populatie modellering. Om de transitie naar een digitaal Europa mogelijk te maken, is het in elk geval nodig dat publieke én private partijen op een nieuwe manier hun data gaan delen. Dat is hier in Nederland ook nodig.’

Meehelpen uitvoering te geven aan deze samenwerking met het JRC? Laat het ons weten

We zijn op zoek naar partijen in ons netwerk die aan deze doelen mede uitvoering willen geven. Heb je ideeën om de doelen van deze MoU concreet in te vullen of zoek je verbinding met dit Europese netwerk met betrekking tot de digitale transformatie van Europa, meld je dan bij Ton Zijlstra (Tactisch beraad EU informatie).

Bekijk het Memorandum of Understanding

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.