Oplossingen voor locatievraagstukken rond Corona

02 april 2020
Locatie en COVID-19

Het coronavirus COVID-19 heeft grote impact op onze samenleving en brengt veel onzekerheid met zich mee. Om de verspreiding van het virus in beeld te brengen en de verdere impact ervan op onze gezondheid en maatschappij te minimaliseren, worden veel locatie-toepassingen ontwikkeld. Behalve een medisch vraagstuk, is de Corona crisis zeker ook een locatievraagstuk. Om te kunnen leren van wat er nu gebeurt, maken wij een dossier aan waarin we de toepassingen en hun werking beschrijven. 

Gineke van Putten dook het web in en maakte alvast een eerste overzicht. Wil je snel een beeld hebben van wat er zoal wordt ingezet, van Duitsland tot Korea, dan is dit een mooi vertrekpunt. Inmiddels is op het GeoForum is onder de noemer Geo4COVID ook een categorie aangemaakt waaronder iedereen zijn datavragen en oplossingen kan posten. We hopen dat hier een uitgebreid overzicht ontstaat waaruit we allemaal inspiratie kunnen halen.

De toepassingen die nu verschijnen wereldwijd, leiden ook tot ethische discussies over de privacy van locatiegegevens. Daarom hebben we ook een collectie aangelegd met artikelen die over de toepassingen zijn verschenen. We attenderen je ook graag op al het eerdere onderzoek dat er is gedaan naar ethiek, privacy en locatie-data dat je vindt onder het thema: digitalisering in de openbare ruimte op deze website.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.