Project: Integreren van Geo en BIM in praktijk

16 augustus 2017
3D Geo-informatie windmolens

Geonovum trekt een project om 3D informatie uit de bouwwereld beter uit te kunnen uitwisselen met 3D geodata en vice versa.  

Aan de hand van twee cases – een vergunningsverleningsproces en lifecycle management – werken experts van de TU Eindhoven en TU Delft aan een open source conversietool. Deze tool kan bouwinformatie bestanden die zijn gestructureerd in IFC, de heersende standaard in het Bouw Informatie Model (BIM), automatisch converteren naar CityGML, de 3D standaard in het geodomein. Hierbij wordt specifiek gekeken hoe de gedetailleerde IFC data kan worden gegeneraliseerd tot CityGML concepten.

Belangrijk is dat een IFC/CityGML conversie eenduidige resultaten oplevert. Op basis van de resultaten uit de cases stellen de experts richtlijnen op voor de modellering van IFC modellen. De richtlijnen zullen worden afgestemd met OGC en BuildingSMART en dan aangeboden als best practice.

Praktijkpartners in dit project zijn de Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat. Ook het BIM loket doet mee. BIM-data experts van TU Eindhoven en Geo-data experts van 3D Geoinformation, TU Delft, voeren het project uit.

Meer informatie is te vinden op de website van TU Delft

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.