Terugblik op INSPIRE Conferentie 2018

Deelnemers in het posterbos in pauze van INSPIRE Conferentie
12 oktober 2018

Van 18 tot 21 september vond de INSPIRE Conferentie plaats. De organisatie van de conferentie lag in handen van Informatie Vlaanderen en Geonovum in samenwerking met de Europese Commissie. Ruim 700 deelnemers vonden hun weg naar Antwerpen.

In het programma was er bijzondere aandacht voor de digitale transformatie, groene economie en burgerparticipatie. Indruk maakte de presentatie van de 90-jarige Piero Bruni die al jaren onderzoek doet naar veranderingen in het meer van Bolsena. Zijn verhaal staat symbool voor de betrokkenheid die burgers voelen bij de kwaliteit van hun leefomgeving. Ditzelfde gegeven verklaart ook het succes van het Belgische project AIRbezen, waarover Roeland Samson van de Universiteit van Antwerpen vertelde. In dit project brengen burgers en universiteit met behulp van aardbeienplantjes de luchtkwaliteit in beeld. De stroom aan lokale gegevens en de inzichten die dit soort participatieprojecten opleveren, vormen een uitdaging voor beleidsmakers en onderzoeksorganisaties.

In de wandelgangen werden ook de optredens en presentaties van Maximilian Strotmann van de Europese Commissie, Hans Bruyninckx van het European Environmental Agency, Arash Aazami van Universalright.org en Alain de Taeye van TomTom geregeld aangehaald. De opnames van de plenaire sessies, alsmede alle gegeven presentaties, zijn nu op de website van de INSPIRE conferentie te bekijken. De volgende INSPIRE Conferentie staat gepland voor 2020 in Dubrovnik.

Plenaries

Presentaties parallelsessies

Workshops

Zie ook de sfeerimpressie gemaakt door Storymin.es

Gerelateerd nieuws