Test mee: De Basisregistratie Grootschalige Topografie als OGC API Features

12 maart 2024

PDOK heeft een demo versie online gezet van Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), opgesteld conform de OGC API Features standaard. PDOK nodigt iedereen uit om de demo te testen en feedback te geven via het hiervoor aangemaakte topic op GeoForum. De demo is beschikbaar tot 1 mei 2024. 

De belofte van een nieuwe generatie OGC standaarden: de OGC API's, is dat je geodata kunt gebruiken zonder dat je specifieke geo-kennis of geo-applicaties nodig hebt. De nieuwe OGC standaarden zijn gebaseerd op de wereldwijde standaard voor RESTful API’s. De nu gepubliceerde BGT testversie is volledig conform de OGC API Features specificatie gerealiseerd. De OpenAPI specificatie beschrijft de eigenschappen van de data die de API als input accepteert en als output teruggeeft. Zie ook conformance.

Wat kan je met de BGT Features in de demo?

OGC API Features zijn een bevragingsservice, vergelijkbaar met de mogelijkheden van een WFS. De BGT Features data is in diverse projecties en in de formaten HTML en (Geo)JSON(FG) beschikbaar. Het is mogelijk om via een bounding box (BBOX) een selectiegebied op te geven om de gewenste informatie te bevragen. Per bevraging worden er 1000 objecten teruggegeven en je kan hiermee pagineren. Het is ook mogelijk om te filteren op ID of op peildatum.

Waar vind je de BGT Features demo?

De BGT Features zijn direct te vinden door naar BGT landingspagina te navigeren. Hier zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie waaronder de collections waar je de features van de BGT vindt.

Er heeft nog geen formele publicatie plaatsgevonden, daardoor vind je nog niets via de PDOK website of via het Nationaal Georegister.

Ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API’s. Naast het beschikbaar stellen van de BGT, de BAG, de Bestuurlijke Gebieden, de BRT TOP0NL en De Kadastrale Kaart als OGC API’ Features, heeft PDOK de ambitie om deze manier van ontsluiten voor alle data-aanbieders mogelijk te maken. Hiervoor moet het platform worden doorontwikkeld en daarbij blijven voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. PDOK wil ook aan de slag met de overige nieuwe OGC API specificaties. Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen via de website, attenderingsservice en GeoForum.

Test en deel je ervaringen

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.