Wettelijk verplichte RO Standaarden nu WCAG-proof

09 augustus 2022
De afbeelding laat een laptop zien met de tekst WCAG op het scherm en een groen vinkje. Om de laptop heen staan iconen die verschillende vormen van beperkingen laat zien

De vier wettelijk verplichte normdocumenten van de RO Standaarden 2012 die in het beheer zijn bij Geonovum voldoen nu aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Het gaat om het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening 2012 (IMRO2012), de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten 2012 (STRI2012), de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) en het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening Planteksten 2012 (IMROPT2012). 

De WCAG richtlijn stelt eisen aan de toegankelijkheid van informatie op het web. Door de norm-documenten aan te passen zijn ze beter te gebruiken door mensen met een beperking, zoals slechtzienden die gebruik maken van voorleessoftware. Daarnaast zijn ze ook beter te vinden door zoekmachines. De aanpassingen die zijn gedaan zijn puur functioneel en niet inhoudelijk. Zo is er een alternatieve tekst toegevoegd bij de illustraties die beschrijft wat er op de afbeeldingen te zien is, zijn koppen toegewezen als navigatie-elementen en is de eerste rij in tabellen aangemerkt als kopregel. Inhoudelijk is er in de normen niets veranderd. Ook het oorspronkelijke bestandstype (PDF) blijft voor de normdocumenten gehandhaafd.  

Naast de verbetering in de toegankelijkheid van de RO Standaarden zijn op de Geonovum websitepagina Ruimtelijke ordening een aantal pdf-documenten verwijderd, omdat zij niet meer relevant zijn. Mocht je documentatie missen die voor jou toch relevant is, laat het ons dan weten via de helpdesk RO Standaarden.  

Naar de RO Standaarden

Gerelateerde standaarden
RO Standaarden – Ruimtelijke Ordening

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.