Zoeken en gevonden worden, het nationaal georegister

18 juni 2009
lanering Nationaal georegister

Op 18 juni 2009 lanceerde Peter Welling, voormalig secretaris generaal van het ministerie van VROM, versie 1.0 van het nationaal georegister. De lancering vond plaats tijdens de wereldconferentie GSDI11 in het WTC in Rotterdam.

Het nationaal georegister is een index voor geo-informatie op internet. Overheden en bedrijven maken hun geo-informatie via deze index bekend. Hierdoor is het makkelijker bestaande gegevens te vinden en kunnen deze worden hergebruikt. Wie bepaalde informatie zoekt, kan beschikbare gegevens snel filteren via de gepubliceerde metadata. In veel gevallen is de geo-informatie via het register direct te raadplegen en te downloaden. Het is ook mogelijk om met een eigen zoekdienst de centrale catalogus van het nationaal georegister aan te roepen.

Het afgelopen half jaar hebben diverse overheden en bedrijven hun metadata in het register opgevoerd. Parallel daaraan heeft het ontwikkelteam bij Geonovum gewerkt aan een manier om data van gegevens die onder de Europese richtlijn INSPIRE vallen, in het register herkenbaar te maken. Hierdoor fungeert het register ook als nationaal knooppunt richting het Europese INSPIRE geoportaal (www.geoportal.eu).

Bekijk de lancering op youtube

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.