Week van de API

Van 30 november tot en met 4 december organiseren ICTU en Kennisplatform API de Week van de API. Iedere dag presenteren zij een nieuw college over het maken en toepassen van API’s, gevolgd door een live Q&A. Op 3 december ben je bovendien van harte welkom bij de API talkshow waarin gasten uit binnen- en buitenland je meenemen in actuele ontwikkelingen. Aanmelden is nu mogelijk!

logo

Wat is er allemaal te beleven deze week?

In maar liefst zes colleges passeren diverse onderwerpen rond APIs de revue. En op 3 december praten we je in de API Talkshow bij op nationale en internationale ontwikkelingen. Je vindt de workshopbeschrijvingen hieronder. Schrijf je in, dan houden wij een 'stoel' vrij voor je!

Masterclass - ingrediënten voor een goede API

30 november 2020 |  12.00-12.45 uur

Vandaag staat het college Wat zijn de ingrediënten voor een goede API? op het programma. Hierin wijzen Cathy Dingemanse van Gemeente Den Haag en Joost Farla van Kadaster je de weg naar een API die bij jou past.

Een goede API levert vooral een bijdrage aan jouw strategische doelstellingen. Met welk doel ontwerp jij jouw API? En hoe zorg je er voor dat jouw API de eigenschappen krijgt die hij nodig heeft om dat doel te halen? In deze presentatie bespreken we de keuzes die je tijdens jouw eigen API reis moet maken. Welke API Style geeft jouw API de juiste eigenschappen? Welke ontwerpprincipes pas je toe om er voor te zorgen dat de eigenschappen die je nodig hebt maximaal worden versterkt? Kijk en luister op 30 november naar dit college over de NL Design Visie!

Meld je aan

Masterclass - API demonstrator schuldhulpverlening

30 november 2020 | van 16:00 tot 16:45

Vandaag staat het college API demonstrator voor de schuldhulpverlening op het programma door Steven Gort en Bert Lukkien van Logius.

In deze kennissessie demonstreren we met een prototype hoe de volgende principes voor burger (en bedrijf) in een concrete casus schuldhulpverlening werkelijkheid worden. Uitgangspunt hierbij, is dat we compromisloos de hedendaagse API technologieën adopteren. Principes oplossing: versterken positie schuldenaar door inzicht in zijn/haar schulden, bestaansminimum van de schuldenaar wordt altijd geborgd, schuldenaar heeft slechts één aanspreekpunt, dataminimalisatie, schuldeisers zijn autonoom en behouden hun eigen invorderingsproces en -administraties en data bij de bron. De demonstrator toont een geïntegreerde informatiepositie voor schuldenaar en verdeler met data bij de bron, staat gewaarmerkte claims toe en positioneert de burger daarmee centraal in de dialoog met alle partijen.

Meld je aan

Masterclass - API Store: de learnings van KPN

01 december 2020 | 14.00-14.45 uur

Deze masterclass gaat over API Store: de learnings van KPN en wordt gegeven door Wouter van Schaik - KPN

Een API Store (ofwel developer portal) is een essentieel onderdeel van een API strategie voor elke organisatie. Wat komt er allemaal bij kijken, wat voor soort API proposities zijn er én hoe zorg je voor de juiste aansluiting van alle verschillendeAPIs op een API Store? Wouter van Schaik, Business Owner KPN API Store, deelt zijn ervaringen en inzichten vanuit KPN op de visie en strategie van een API Store en deelt hij learnings aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Ook komt aan bod hoe ze van een MVP zijn doorontwikkeld naar volwaardige API Store.

Meld je aan

Masterclass - API Management platforms: ervaringen Logius

02 december 2020 | 12.00-12.45 uur

In deze Masterclass neemt Paul van Gent van Logius je mee in het onderwerp API Management platforms: ervaringen Logius

API management is het proces van ontwikkeling en publicatie van  (Restful) API’s.  Een API management platform is een belangrijk onderdeel in een API-strategie om API’s  aan te bieden, te beheren  en door te ontwikkelen. Logius is bezig om een API managementplatform te implementeren. In dit webinar vertelt Paul van Gent, product owner bij Logius, welke stappen er tot nu toe zijn genomen en waar je tegen aan kan lopen bij een implementatie van een API Managementplatform.

Meld je aan

Masterclass - API Beveiliging

02 december 2020 | van 16:00 tot 16:45

In deze Masterclass neemt Frank van Es van Logius je mee in het onderwerp API Beveiliging

API beveiliging: hoe werkt dat eigenlijk? We weten allemaal dat dat 'iets' met OAuth of OpenID Connect te maken heeft, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? In dit webinar neemt Frank van Es, Architect authenticatie en machtigen bij Logius, je mee in keuzes rondom authorisatie en veilig token gebruik in een Use Case waarbij een nieuwe Machtigingsvoorziening is ontworpen op basis van API's, Single Page applicaties en Microservices.

Meld je aan

API talkshow

03 december 2020 | 14.00-15.30

Op 3 december ben je van harte welkom bij de API talkshow waarin gasten uit binnen- en buitenland je meenemen in actuele ontwikkelingen.

We spreken met Monica Posada Sanchez van het Europese Joint Research Centre over het gebruik van APIs in Europa. Met Tony Sloos, penvoerder van de API- en URI-strategie voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en Pieter Hering spreken we over de rol van API’s in de Nederlandse data infrastructuur. Elma Tenner, betrokken bij het citizen science programma Samen Meten van RIVM neemt ons mee in de ‘gebruikersexperience’ van API’s. Tot slot spreken we Bart de Lathouwer van de internationale standaardisatie organisatie OGC over hoe de ontwikkeling van OGC APIs tot een geheel nieuwe standaardisatie aanpak heeft geleid.

Meld je aan

Masterclass - developer.overheid.nl

04 december 2020 | 12.00-12.45 uur

In de laatste Masterclass van deze week duiken we met Eelco Hotting van Gemeente Haarlem/VNG in het portaal Developer.overheid.nl

In deze sessie lichten we de Why, How en What van developer.overheid.nl toe. developer.overheid.nl is een portaal voor developers die werken bij de overheid, in de context van de overheid of met data van de overheid. De focus ligt op moderne techniek en het bevorderen van de API Strategie. Het portaal is volledig Open Source en wordt voor en door de community van developers verder ontwikkeld. Een groeiend aantal organisaties en developers werkt samen aan het beschikbaar maken van nuttige content en functionaliteit.

Meld je aan

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.