Testbed OGC API's

koe heeft stekker in zijn mond

De overheid produceert veel open geodata. Maar niet iedereen is expert op het gebied van het toepassen van deze geodata. Kunnen API's hier uitkomst bieden? Dat onderzoeken we in 2021 in een testbed. Read this in English

In het testbed gaan we op zoek naar de succesfactoren en best practices die ervoor zorgen dat meer organisaties en bedrijven in staat zijn om geodata te gebruiken. In het najaar van 2021 zijn vijf partijen van start gegaan met de volgende onderzoeksthema's:

  1. CRS-uitbreidingen voor ruimtelijke API's | GIS specialisten
  2. Detectie van API's voor ruimtelijke gegevens | IIC technologies
  3. Spatial data API-clients, implementatiegemak | Ahmad Ayubi ( Computer Science student at University of Ottawa)
  4. Generieke vs Convenience-aanpak voor API's voor ruimtelijke gegevens | Purple Polar Bear
  5. Eenvoudige/gekoppelde gegevenscoderingen voor API's voor ruimtelijke gegevens | Swirrl

Video: Waarom een testbed?

In de korte video hieronder, licht Frank Terpstra kort toe waarom we dit testbed organiseren.

 

Hoe kan je de ontwikkelingen volgen?

De kennis die we gaandeweg in het testbed opdoen, willen we actief en open delen. Elke maand organiseren we een sessie waarin we een terugkoppeling geven over de voortgang. Iedereen die wil, kan bij deze sessies aanschuiven. De eerstvolgende sessie staat gepland op:

Uitzending gemist?

Aanbesteding

In de zomer van 2021 is een invitation to tender gepubliceerd voor het testbed. Op donderdag 15 juli 2021 organiseerden we een informatiesessie waar aanvullende vragen zijn gesteld. De notulen van deze vergadering zijn vastgelegd in een informatienotitie (engelstalig).  De informatiesessie is opgenomen. De opname is nog een keer te bekijken, evenals de gegeven presentatie met daarin de link naar de testbed infrastructuur. De antwoorden in de Q&A van de informatienote zijn de formele antwoorden. Op 26 juli 2021 is het aanbestedingsdocument aangevuld met informatie over het meedingen op meerdere onderzoeksonderwerpen. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen aangebracht.

Begin september 2021 heeft de selectie van partijen plaatsgevonden. Zij hebben zich gepresenteerd op de Open Geodag op 14 september.

Budget

Per onderzoeksonderwerp is een budget van € 12.500 exclusief 21% BTW beschikbaar.

Download het aanbestedingsdocument

Actueel