Data beschikbaar stellen via PDOK GeoDataStore

24 november 2015

Overheidsorganisaties verzamelen veel gegevens om hun dagelijks werk uit te kunnen voeren. Een deel van deze data is zonder bezwaar beschikbaar te stellen als open data. Organisaties willen dat ook wel, maar stuiten op het praktische probleem dat er eigenlijk geen plek is waar je de data voor hergebruik kunt neerzetten. Vanuit beveiligingsoogpunt is het openstellen van de eigen server voor het downloaden van bestanden niet te bespreken. En uit budgettaire overwegingen is het neerzetten en beheren van een eigen server voor dit doeleind vaak niet opportuun.

GeoDataStore
De PDOK GeoDataStore moet hier uitkomst gaan bieden. In de PDOK GeoDataStore kan elke overheidsorganisatie haar open geodata kosteloos uploaden. Vervolgens is die voor iedereen via het Nationaal georegister (en daarmee ook op data.overheid.nl) vindbaar en downloadbaar. De initiatiefnemers van de PDOK GeoDataStore: het GI-beraad en de PDOK Regiegroep (ondersteund door Ministerie BZK, de provincies en de G4-gemeenten) willen met de lancering van de PDOK GeoDataStore een boost geven aan de beschikbaarheid van open data in Nederland. Het Kadaster gaat de datastore beheren.

Voorziening
In de GeoDataStore kunnen overheidsorganisaties eenvoudig en gratis hun geodata als downloadbestand uploaden. De voorziening wordt gezamenlijk gefinancierd. De ontwikkeling komt voor rekening van de PDOK-partners Ministerie van I&M, Ministerie van EZ, Rijkswaterstaat en Kadaster. Het jaarlijkse beheer wordt bekostigd door Ministerie van BZK, de provincies en de G4-gemeenten.

Bezoek de geodatastore van PDOK

Wilt u op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen rond PDOK? Meldt u dan aan voor de PDOK attenderingsservice.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.