Eind november: Monitoring kwaliteit metadata nationaal georegister

12 oktober 2013

De kwaliteit van metadata speelt een grote rol bij het gebruik van het nationaal georegister en andere toepassingen. Is metadata niet op orde dan krijgen de gebruikers niet de gewenste resultaten of hebben zij geen toegang tot de gewenste data of services. Om de kwaliteit van metadata te kunnen toetsen, is in 2012 een monitoringsmethode ontwikkeld. De resultaten van de monitoring worden gerapporteerd aan dataproviders en GI-beraad.

Check

Twee maal per jaar wordt per metadata record in het nationaal georegister bekeken of en in welke mate zij voldoen aan de eisen. Deze resultaten worden vergeleken met eerdere resultaten om vast te stellen of er kwaliteitsverbetering optreedt. De monitoring resultaten van afgelopen zomer laten zien dat de kwaliteit van bepaalde onderdelen achterblijft. Belangrijk kwaliteitscriterium vanuit gebruikersperspectief is bijvoorbeeld dat de Metadata duidelijkheid geven over wie de data mag gebruiken (licentie) en via welke weg contact kan worden opgenomen met de beheerder van de (meta)data. Bovendien moeten links naar downloads, websites en services goed functioneren. Op deze punten is de metadata nog vaak niet volledig of actueel.

Ondersteuning

De dataproviders beschikken inmiddels over de uitgebreide rapportage waaruit verbeterpunten te halen zijn. Eind november word de nieuwe monitoring uitgevoerd, doelstelling is dat de kwaliteit verbeterd is. Heeft u over het verbeteren van de metadata vragen of heeft u hulp nodig, dan kunt u contact opnemen via geostandaarden@geonovum.nl.

Zie ook de Handleiding metadatamonitoring.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.