INSPIRE publiceert aangepaste en nieuwe handreikingen

10 januari 2017
INSPIRE guidelines

Eind december heeft de Europese Commissie nieuwe en bijgewerkte versies gepubliceerd van een aantal technische INSPIRE handreikingen. Wat betekenen deze nieuwe releases voor Nederlandse dataproviders?

Bijgewerkt zijn de handreikingen voor metadata, download services voor sensoren, download services voor web coverages en handreikingen voor ruimtelijke dataservices. Ook zijn er handreikingen verschenen voor het gebruik van observaties en metingen en sensor web enablement standaarden in INSPIRE. Tot slot is er een terms of reference gepubliceerd voor het centrale INSPIRE register en de samenwerking die daaraan ten grondslag ligt.

De publicatie van deze handreikingen is het resultaat van enkele werkgroepen met experts uit het Europese werkveld, die afgelopen jaren aan deze documenten hebben gewerkt. Op de INSPIRE Maintenance and Implementation Group bijeenkomst van november 2016 zijn deze documenten door alle lidstaten goedgekeurd met een voorbehoud van Frankrijk: zij moeten nog een consultatie in eigen land houden.

Wat is er veranderd?

Download services nu ook te baseren op sensor of web coverage services
Met de nieuwe technische handreikingen voor de implementatie van INSPIRE download services, is het nu ook mogelijk de download services te baseren op sensor services of web coverage services, naast de al eerder mogelijke web feature service en Atom implementatie.

Alle metadata vereisten zijn nu bij elkaar gebracht
De bijgewerkte technische handreikingen voor metadata, bevatten nu alle metadata vereisten uit de verschillende INSPIRE verordeningen. Ook zijn er aanpassingen gemaakt zodat de implementatie Europees gezien eenduidiger wordt. Er is een overgangstermijn van drie jaar afgesproken, waarin de overgang van versie 1.3 naar deze versie kan worden gemaakt. In Nederland worden de bijgewerkte handreikingen voor metadata, onderdeel van de nieuwe versie van het Nederlands profiel voor metadata.

Afbakening ruimtelijke data services in technische handreiking
In de bijgewerkte technische handreiking voor ruimtelijke data services, is nu de afbakening van ruimtelijke data services opgenomen. Het grootste deel van de technische specificaties is opgenomen in de technische handreikingen voor metadata, aangezien het metadata betreft.

Afspraken over wie doet wat aan Europees register
De terms of reference van het register, bevatten de taken en verantwoordelijkheden voor allen die een bijdrage leveren aan het codelijst register.

Download de nieuwe technische handreikingen

Zie ook het originele bericht op de website van de Europese Commissie

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.