Kaart gebruikt door hulpdiensten nu ook beschikbaar via PDOK

17 augustus 2016
Open Topografie

Sinds 16 augustus vindt u bij PDOK de OpenTopo-kaarten van de hulpdiensten Fysieke Veiligheid. OpenTopo is een gedetailleerd topografische weergave van Nederland, opgebouwd uit open databronnen, waaronder de TOP10NL (Basisregistratie Topografie), de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen), de Basisregistratie Kadaster (BRK), het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), OpenStreetMap (OSM) en de Provinciale Risicokaart.

Op hoge zoomniveaus hanteert OpenTopo de nieuwe Basisregistratie Grootschalige Topografie (LV-BGT) als bron. OpenTopo heeft een achtergrondvariant en een "voorgrond" variant. De kaart is ontwikkeld voor de hulpdiensten, verenigd in de 25 veiligheidsregio's. Voor de hulpdiensten staat ‘actualiteit’ bovenaan. De gekozen combinatie van open databronnen biedt een hoge actualiteit, met speciale aandacht voor aspecten van externe veiligheid (risico's) in het terrein. OpenTopo wordt 5x per jaar bijgewerkt.

De hulpdiensten gebruiken de OpenTopo-kaarten voor risicobeheersing, incidentbeheersing en rampenbestrijding. Het Veiligheidsberaad (de OOV- sectorkoepel van 25 regioburgemeesters) heeft besloten om het OpenTopo-kaartbeeld ook voor algemeen gebruik ter beschikking te stellen op PDOK. De OpenTopo-achtergrondkaart is te vinden in de PDOK-viewer onder het menu "Achtergrond". De volledige OpenTopo-kaart is te vinden in de PDOK-viewer onder het menu ‘Publieke PDOK services’.

Specifieke inhoudelijke vragen over OpenTopo zijn te stellen aan het Programma Geo van het Instituut Fysieke Veligheid.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.