Nut en noodzaak van een informatieplatform voor het Groninger aardbevingsgebied

11 mei 2015

Tussen oktober 2014 en januari 2015 heeft Geonovum, in samenwerking met Adviestalent, een verkennend onderzoek gedaan naar nut en noodzaak van een informatieplatform voor het Groninger aardbevingsgebied. Aanleiding was een aantal signalen vanuit de regio dat de informatievoorziening versnipperd is en vanuit de overheid niet samenhangend is geregeld. Naast interviews met enkele sleutelfiguren is een informatieanalyse en een media-analyse uitgevoerd.

Ondanks verschillen in belangen waren de partijen het eens dat het belangrijk is dat zo’n onafhankelijke informatievoorziening vanuit de overheid wordt opgezet. Dat lijkt ook haalbaar: veel basisgegevens zijn beschikbaar, het betreft geen ‘rocket science’ en met een beperkt budget kan de basisfunctionaliteit worden ontwikkeld.  

Inmiddels heeft het kabinet besloten tot de oprichting van een Overheidsdienst Groningen. De informatievoorziening is een belangrijk onderdeel van deze dienst. De provincie Groningen stelt momenteel een programma van eisen op, mede langs de lijnen die in het Geonovum/AdviesTalent-rapport worden geschetst. 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.