Steek uw licht op bij een van de open innovatie projecten op Overheid 360

09 april 2015

Geonovum maakt geo-informatie van de publieke sector toegankelijk, ontwikkelt de standaarden die daarvoor nodig zijn, en helpt de overheid geo-informatie beter te benutten. Eén van de manieren waarop zij dat doet is door open netwerken te organiseren rondom innovaties. Op dit moment zijn er drie van die open netwerken actief: Making Sense for Society; een Living Lab for the Internet of Everything, het Platform Linked Data Nederland en de 3D Special Interest Group met daaronder het initiatief 3D Doorbraak. Hoe kunnen deze innovaties de overheid van pas komen? Wat is daar voor nodig? In de pop-up city Nieuw-Durperdam op Overheid 360 vertellen wij u graag meer èn laten we u zien waar zoal aan wordt gewerkt. Check het congresprogramma en meld u vast aan voor een bezoek.

Wat u van ons kunt verwachten in Nieuw-Durperdam:

Meten is weten | Living Lab Internet of Everything

In het Living Lab for the Internet of Everything brengen we steden, kennisinstellingen en bedrijven samen die via ‘learning by doing’ het werken met sensordata verkennen. Zo werkt Nijmegen aan de vraag hoe sensordata ingezet kan worden om de luchtkwaliteit te verbeteren, werkt Den Haag aan de vraag hoe sensordata kan helpen de bereikbaarheid van de stad te verbeteren en meet Zwolle het effect van beleid om ouderen meer te laten bewegen. Vanuit het lab delen zij hun ervaringen en stellen zij praktische aanbevelingen op. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het inwinnen van sensordata? Kan je met goedkope sensoren net zo betrouwbare informatie ophalen als via een landelijk meetnet? Via welke standaarden en platforms kan je sensordata delen? Hoe zit het eigenlijk met de bescherming van persoonsgegevens bij sensordata? Op de beursvloer kunt u een kijkje nemen in een testopstelling voor sensoren in Nijmegen. Op woensdag presenteert Paul Geurts van de Gemeente het hele verhaal in theater 9 om 10:40 uur.

Linked data: de verbindende factor

Hoe breng je aan elkaar gerelateerde openbare gegevens ook echt met elkaar in verbinding? Die vraag brengt een grote groep mensen vanuit het bedrijfsleven, kennisinstituten en de overheid bijeen in het Platform Linked Data Nederland. In dit platform verkennen verschillende partijen uit overheid, bedrijfsleven en kennisorganisaties de mogelijkheden van Linked Data. De kennis die deze pioniers opdoen rond de toepassing van Linked Data, delen zij met de rest van de wereld tijdens bijeenkomsten, in publicaties en op de website platformlinkeddata.nl. Eén van de mogelijkheden die wordt verkend is de potentie van Linked Data als middel om de Basisregistraties met elkaar te verbinden. Op de beursvloer ziet u een demo hiervan en op woensdag is geeft Linda van den Brink van Geonovum in theater 9 om 14:40 uur een presentatie over dit onderwerp.

3D: De wereld om ons heen is toch ook niet plat?

De wereld om ons heen is drie-dimensionaal. Toch slaan we die wereld ineens plat zodra we hem gaan vastleggen. We zijn nu eenmaal gewend om te werken op basis van twee-dimensionale beelden. Terwijl je in 3D veel meer kan zien. Je kunt dingen die met gewone kaarten niet kunnen, bijvoorbeeld het combineren van bovengrondse en ondergrondse objecten. Neem een windmolen. Op een 2D kaart zie je die nauwelijks, in 3D kun je de slagschaduw zichtbaar maken. Of het verschil laten zien tussen een molen van 90 meter hoog en een van 130 meter. Je kunt zelfs het geluid gericht laten horen. Om het toepassen van 3D omgevingsinformatie verder te brengen, werken bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties samen aan een 3D Doorbraak. Op de beursvloer kunt u zien hoeveel meer inzicht 3D informatie u geeft. Op donderdag om 14:40 uur start in theater 11 een werksessie waarin u zelf een windmolenpark kunt ontwerpen in 3D.

 

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.