27 februari weer een sessie Kennisplatform API's

05 februari 2024

Op 27 februari 2024 heet het Kennisplatform API je van harte welkom voor een nieuwe
kennissessie in Meetup Utrecht (boven het Beatrixtheater). 

We beginnen met een korte inlooplunch vanaf 12.30-13.00 uur. Vervolgens nemen we je in een kort plenair programma mee in de highlights van afgelopen maanden. Ook presenteert Ronald Ham van SURF, een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen waarin de leden hun krachten bundelen, de Open Onderwijs-API. Eind vorig jaar ontving deze API de Gouden API Award.  De Open Onderwijs-API biedt naadloze connectiviteit in het onderwijs. Niet alleen binnen Nederland, maar ook over de landsgrenzen. Op 27 februari neemt Ronald Ham je mee in de ontwikkeling van deze winnende OpenAPI specificatie. Daarbij staat hij ook stil bij de totstandkoming van de door de Award jury als voortreffelijk bestempelde documentatie van deze API.

Na het plenaire programma kan je in twee rondes aansluiten bij verschillende werksessies. We sluiten de middag af met een borrel. Schuif je aan?

Aanmelden

Eerste ronde parallelle sessies

POC Rechtendelegatie | Jan Jaap Zoutendijk
Geonovum, VNG, het Kadaster en leveranciers Vicrea en GISKit hebben getest of ze de FSC standaard van de VNG kunnen toepassen om gemeenten rechten te laten delegeren voor het (namens hen) bijhouden van de BAG door (cloud) applicaties van BAG Leveranciers.
In deze sessie delen we de die we hebben geleerd bij het uitvoeren van deze PoC.

Nieuwe tools en andere ontwikkelingen van Developer Overheid Nederland | Dimitri van Hees
In deze sessie laten we zien hoe de laatste versie van developer.overheid.nl bijdraagt aan de adoptie van de NL API Strategie. Met behulp van onze nieuwe generators, linters, validators en andere tools is het implementeren van de API Design Rules tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van (nieuwe) API's een fluitje van een cent. Ook blikken we vooruit op de plannen om developer.overheid.nl als "Developer Portal van de Nederlandse Overheid" in te zetten en bespreken we de struikelpunten waar we tegenaan lopen (en waar het Kennisplatform hopelijk bij kan helpen).

Digipoort en de weg naar een REST API voor berichtenverkeer | Gina Fabian en Martin van der Plas, Logius
Digipoort is de ICT-centrale waar berichtenverkeer van bedrijven aan de overheid afgehandeld wordt. Digipoort werkt als een elektronisch postkantoor. Digipoort ontvangt het bericht; controleert het bericht op een aantal eisen; bevestigt, desgewenst namens de organisatie, de ontvangst van het bericht. Logius werkt aan een REST API die dit berichtenverkeer moet gaan afhandelen. Gina Fabian en Martin van der Plas nemen je in deze sessie mee in dit proces en delen hun bevindingen tot nu toe.

Tweede ronde parallelle sessies

Federated Service Connectivity Standaard | Edward van Gelderen
Een federatief datastelsel gebaseerd op API’s vraagt om vernieuwing van de Digikoppeling koppelvlakstandaard (REST) API’s. Vanuit de gemeentelijke activiteiten rond de visie Common Ground zijn een aantal pijnpunten en omissies onderkend bij dit koppelvlak. Aan de hand van deze bevindingen werkt VNG aan oplossingen hiervoor. We werken aan afspraken en standaarden die samenkomen in de Federated Services Connectivity (FSC) standaard. Omdat deze afspraken en standaarden niet tot het exclusieve taakgebied van de VNG behoren, wil VNG deze standaard (na beoordeling) binnen GDI onder gaan brengen. In deze sessie neemt Edward van Gelderen je mee in het wat en hoe van deze Federated Services Connectivity (FSC) standaard.

ADR Modules Signing & Encryptie | Peter Haasnoot
Binnen de werkgroep beveiliging worden ADR modules uitgewerkt die voor REST API’s de ondertekening en versleuteling van gegevens regelen. In deze sessie neemt Peter Haasnoot je mee in de uitgangspunten voor en de ontwikkeling van deze modules.

Verwerkingen logging | Vedran Bilanovic, Eelco Hotting en Hugo Stijns
Om burgers inzicht te kunnen bieden in wie welke gegevens van haar heeft verwerkt en waarom, heeft VNG gewerkt aan een standaard voor het loggen van verwerkingen. Binnen het programma Data bij de Bron bouwen we voort op deze standaard, met de bedoeling om het landelijk vast te laten leggen. De laatste stand van zaken rondom deze standaard lichten we graag toe tijdens deze presentatie.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.