BGT | IMGeo

In de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT|IMGeo) standaarden staat beschreven hoe overheidsorganisaties de inrichting van de buitenruimte - wegen, water, groen, bebouwing - in Nederland digitaal vastleggen. De wettelijk verplichte BGT standaarden vormen de kern van het informatiemodel geografie (IMGeo).

Door de BGT standaarden toe te passen, kan vanuit lokaal bijgehouden gegevens over de inrichting van de openbare ruimte, de landelijke Basisregistratie Grootschalige Topografie worden gemaakt. Hierin vind je de grote inrichtingselementen (wegen, water, groen, bebouwing) voor heel Nederland bij elkaar. Wil je meer inrichtingselementen en/of details uitwisselen - bijvoorbeeld waar bakken of palen in de openbare ruimte staan - dan kan je de aanvullende afspraken toepassen die in de IMGeo standaard zijn vastgelegd. Dit maakt het dan mogelijk om ook die gegevens voor heel Nederland op dezelfde manier te kunnen vinden, raadplegen en downloaden. 

Geonovum beheert de BGT|IMGeo standaarden in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en in het kader van het Zicht op Nederland - Datafundament programma.

Snel naar:

External video URL

 bron: https://www.youtube.com/watch?v=28E35hmTkh0

Welke standaarden zijn er?

De verschillende elementen van de BGT|IMGeo standaarden zijn hieronder per onderwerp beschreven.

Gegevenscatalogi (informatiemodellen)

  • Gegevenscatalogus BGT
    Toepassen van de afspraken in de gegevenscatalogus BGT is wettelijk verplicht. In deze gegevenscatalogus staat beschreven welke topografische objecten bronhouders in ieder geval moeten leveren om tot een landsdekkend bestand te komen.
  • Gegevenscatalogus IMGeo
    Het IMGeo is een uitbreiding op de BGT. Is IMGeo toegepast, dan kan je nog meer objecten met meer details gestandaardiseerd uitwisselen.

Om te zien hoe BGT|IMGeo objecten zijn gemodelleerd en begrensd, is het Objectenhandboek gemaakt. Hierin vind je fotovoorbeelden van objecten samen met de beschrijving van het object. 

Visualisatie

De visualisatiehandreiking beschrijft hoe BGT|IMGeo objecten op een kaart weergegeven kunnen worden. De visualisatie van de BGT|IMGeo is een apart aspect, waarvoor een symbolenset, templates en sld's beschikbaar zijn.

Berichtenverkeer

Om de uitwisseling van bronhouder tot en met landelijke voorziening te stroomlijnen, gebruik je de StUF-Geo IMGeo standaard voor berichtenverkeer. In de Toelichting BGT berichtenverkeer - wat heb je nodig? staat uitgelegd in welke combinatie de onderdelen van de berichtenstandaard worden gebruikt. De verschillende berichtenstandaarden vind je hieronder. 

Zie ook: praktijkrichtlijn n:m berichtenverkeer tussen Geo en BAG applicaties

Afstemming andere domeinen

BGT|IMGeo is afgestemd met informatiemodellen voor sectoren die intensief gebruik maken van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Denk aan beheer openbare ruimte (IMBOR - CROW), wegen en verkeer (IMWV - CROW) en het Landelijk Gebied (IMLG). Afstemming met de bouwwereld is er via de volgende mappings:

Praktische handreiking inwinning en gebruik IMGeo objecten

Het objectenhandboek beschrijft en laat zien hoe topografische objecten zijn gemodelleerd in de BGT en het IMGeo. Dit gebeurt aan de hand van fotovoorbeelden waarop de objecten zelf en hun begrenzing is weergegeven. Dit is zowel van belang bij de inwinning als bij het gebruik van de datasets.

BEKIJK HET OBJECTENHANDBOEK 

 

Werkafspraken en praktijkrichtlijnen

Bij onduidelijkheden, tegenstrijdigheden of fouten in de BGT|IMGeo Standaarden kan het werkveld ons vragen hoe je de standaard nu moet gebruiken totdat een officiële wijziging de onduidelijkheid recht zet. Deze tussentijdse adviezen over het gebruik van de BGT|IMGeo heten werkafspraken. Ook is soms nadere toelichting nodig op de implementatie van standaarden. In dat geval geven we een praktijkrichtlijn uit.

Werkafspraken

Praktijkrichtijnen

Meldingen van onduidelijkheden in de standaarden, kan je indienen bij de helpdesk. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag daar misschien al is beantwoord.

Implementatie

Om de implementatie van de BGT/IMGeo standaard te ondersteunen, is een validator gemaakt en zijn een aantal voorbeeldbestanden gemaakt waarmee je het inlezen en verwerken van een StUF-Geo IMGeo danwel IMGeo GML bestuand kunt testen.

Leveranciers

Leveranciers maken producten die er toe bijdragen dat geo-informatie gestandaardiseerd beschikbaar komen. Om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen, organiseert Geonovum het leveranciersoverleg.

Meldingen

Heb je een vraag over de BGT|IMGeo standaarden, stuur ons dan een bericht via de imgeo helpdesk. Een gevonden fout of een wensen voor verbetering kan je ook aan ons melden. Vermeld daarbij in welke situatie het probleem zich voordoet, zodat wij het kunnen reproduceren. Heb je zelf een voorstel voor een oplossing, dan nemen wij die suggestie ook graag mee! Alle ingediende verbetersuggesties en gemelde fouten worden gewogen tijdens het wijzigingsproces van de standaarden.

Zie Github voor een overzicht van meldingen IMGeo

Zie ook veelgestelde vragen

Automatisch op de hoogte blijven

Het Ministerie van VRO geeft de ZoN Nieuwsbrief uit. 

Meld je aan voor de ZoN Nieuwsbrief