Consultatie IMX

Van 8 januari tot en met 19 februari 2024 leggen wij het Informatiemodel voor Cross Domain bevragingen (IMX) in consultatie. 

IMX is ontwikkeld om bronregistraties in samenhang te kunnen bevragen op basis van orkestratie of een knowledge graph. Geonovum wil dit model als open standaard beschikbaar gaan stellen. Daarvoor horen wij graag uit het werkveld welke potentie zij zien voor dit model. Op deze pagina vind je de links naar de documentatie, het consultatieformulier en aanmeldformulier informatiesessies.

De IMX standaarden

Het IMX omvat drie documenten. Hieronder beschrijven we de inhoud van en samenhang tussen deze documenten:

  • IMX-Geo: Informatiemodel voor cross-domain bevragingen 
    IMX-Geo is een informatiemodel dat specifiek is ontwikkeld voor het uitvoeren van bevragingen over verschillende domeinen met betrekking tot geo-basis- en geo-kernregistraties. In dit model wordt de onderlinge samenhang tussen concepten in diverse informatiemodellen, zoals BAG, BGT, BRT, BRO, BRK, Ruimtelijke plannen en Bestuurlijke gebieden, gedetailleerd beschreven.  
    IMX-Geo legt verbindingen tussen doelconcepten (cluster classes, door IMX gedefinieerde concepten) en bronconcepten (brongegevens) in verschillende bronregistraties. 
    De implementatie van IMX-Geo is flexibel en kan plaatsvinden in een orkestratie-engine of een knowledge graph, waarbij gebruik wordt gemaakt van een MIM-serialisatie van het model. 
    Daarnaast verschaft IMX-Geo gebruikers inzicht in de beschikbare gegevens in de bronregistratie.  
    Bovendien biedt IMX-Geo de mogelijkheid om aangepaste concepten toe te voegen, waardoor het model uitbreidbaar is en kan worden afgestemd op specifieke sectormodellen. 
  • IMX Model Mapping: Specificaties voor vertaalregels 
    Om gegevens effectief te kunnen orkestreren, zijn vertaalregels (mapping rules) noodzakelijk om van IMX-doelconcepten naar bronconcepten te komen. Tijdens het mapping-proces kunnen diverse transformaties, translaties en ruimtelijke filters worden toegepast. De methode voor het specificeren van dergelijke mapping rules, essentieel voor het configureren van een orkestratieproces, wordt uitvoerig toegelicht in IMX Model Mapping. 
    De vertaalspecificaties voor IMX-Geo zijn gedocumenteerd in een overzichtelijke mensleesbare spreadsheet en beschikbaar in een machineleesbaar YAML-formaat op GitHub.   
  • IMX Lineage Model: Vastleggen van herkomst bij georkestreerde gegevens 
    Bij het samenbrengen en orkestreren van gegevens uit diverse bronregistraties is het van belang om de herkomst van gegevens te documenteren. Het IMX Lineage Model biedt een gedetailleerde beschrijving van de methode om deze herkomstinformatie vast te leggen.
  • Handreiking metadata
    Het LineageModel borduurt voort op principes uit Metadata. Deze Metadata handreiking biedt achtergrond informatie bij het Lineagemodel.

Voor specifieke vertaalspecificaties en configuratie-instructies verwijzen we naar de bijbehorende GitHub-repositories.

Consultatievragen

Naast de mogelijkheid om algemene opmerkingen in te dienen, leggen wij in deze consultatie de volgende vragen voor:

  1. Biedt het IMX-Geo een duidelijk overzicht van welke gegevens beschikbaar zijn in bronregistraties?
  2. Biedt het IMX-Geo voldoende mogelijkheden om eigen gegevens te koppelen, of zijn aanpassingen/uitbreidingen nodig?
  3. Hebben we de juiste kennis voor het koppelen van IMX-doelgegevens aan brongegevens, toegevoegd aan het IMX-Geo?
  4. Voor welke toepassing zou je overwegen IMX-Geo in te zetten? Anders gezegd, welke vraag zou je aan een orkestratie-engine willen stellen?
  5. Zijn de vertaalspecificaties (model mapping) juist, volledig en bruikbaar?
  6. Zijn de specificaties voor het vastleggen van herkomstinformatie juist, volledig en bruikbaar?

Naar consultatieformulier

Je kunt het consultatieformulier tussentijds opslaan. Je ontvangt dan een inlogcode op het door jou opgegeven e-mail adres waarmee je de consultatie op een later tijdstip kunt aanvullen.

Informatiesessies

Op 10 januari 2024 organiseerden wij een informatiesessie waarin we het model en de werking uitgebreid is toegelicht. Deze sessie is opgenomen. De link naar deze opname vind je onderaan deze pagina. Op 23 januari van 11.00-12.00 uur en op 8 februari van 11.00-12.00 uur zijn er nog verdiepende sessies waarin we dieper in kunnen gaan op specifieke vragen. Aanmelden voor deze sessies 

Sessies terugkijken

De informatiesessie van 10 januari en een demo sessie met de orkestratie engine op 17 januari zijn/worden opgenomen en kan je hieronder terugkijken.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.