Laatste plaatsen voor kick off Living lab Making Sense for Society

21 maart 2014

Op 3 april gaat het Living Lab Making Sense for Society van start. Dit Living Lab heeft tot doel om vraagstukken die het toepassen van sensoren en het internet van mensen en dingen in de weg staan, in beeld te brengen en aanbevelingen te doen hoe we met deze vraagstukken om kunnen gaan. De kick-off van dit platform vindt plaats met een openbare bijeenkomst op 3 april bij het RIVM in Bilthoven. U kunt zich nog tot en met 27 maart aanmelden voor deze bijeenkomst.

Open platform

Op verschillende plekken wordt geëxperimenteerd met sensoren, sensorweb en het internet van mensen en dingen. Daarbij komen zowel mogelijkheden als belemmeringen boven. Het living lab biedt een platform aan bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties die met sensoren/sensorweb aan de gang willen of zijn en daarbij op vraagstukken stuiten waar niet direct een antwoord op te formuleren is. Dat kunnen zowel technische als maatschappelijke vraagstukken zijn.

Het living lab is een open platform. Iedereen kan er een vraagstuk indienen en iedereen kan er een bijdrage leveren aan het oplossen van een vraagstuk. De kracht van het platform ligt in het bundelen van krachten. De krachten van verschillende partijen die met een bepaald vraagstuk worden geconfronteerd. De krachten van partijen met kennis en ervaring die kunnen leiden tot oplossingen en de krachten van partijen die deze oplossingen duurzaam kunnen borgen. Het lab wordt mogelijk gemaakt door Geonovum, gemeente Nijmegen, gemeente Eindhoven, gemeente Zwolle, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Rijkswaterstaat, Geodan, CGI, en VU Amsterdam.

Programma 3 april

Het living lab gaat op 3 april van start met een openbare bijeenkomst.
Na een welkom door Marcel van Raaij, directeur Milieu en Veiligheid van het RIVM, neemt professor Euro Beinat de aanwezigen mee in de ontwikkelingen en uitdagingen rond sensoren, het internet of people and things. Daarna introduceren gemeente Nijmegen en gemeente Eindhoven de eerste vraagstukken voor het living lab. In de pauze kunnen de eerste links worden uitgewisseld en relaties gelegd. 's Middags, na de lunch volgen er nog een aantal pitches om specifieke vraagstukken op de kaart te zetten en de eerste visies, kennis en netwerken hieromheen aan te boren. We sluiten de middag af met een presentatie van Hester Volten van RIVM. Zij is betrokken bij het iSPEX project. Een project waarmee iPhones konden worden omgetoverd tot luchtkwaliteitsensoren. Verspreid door hele Nederland hebben vrijwilligers afgelopen zomer metingen verricht met hun telefoon. De resultaten van de metingen en de ervaringen met crowdsourcing van data worden 3 april bekend gemaakt.

U bent van harte welkom aan te schuiven op 3 april.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.