Pilot Sensor Web & the Internet of Things in april van start

05 februari 2014

In het voorjaar gaat de pilot “Sensor Web & the Internet of Things” van start. Op 3 april is de kick-off bijeenkomst bij het RIVM in Bilthoven. Diverse sprekers nemen u dan mee in de kenmerken en uitdagingen van het thema. Ook introduceren deelnemers praktijkprojecten die in de pilot zijn ingebracht om nieuwe concepten in de praktijk te kunnen toetsen. Iedereen met belangstelling voor Sensor Web en Internet of Things kan kosteloos deelnemen aan de pilot. Wilt u meewerken in deze pilot? Of wilt u de kick-off bijeenkomst bijwonen die wij 3 april 2014 organiseren? U kunt zich vanaf nu aanmelden via de website van Geonovum.

​Pilot voor techniek, beleid en toepassing

De razendsnelle ontwikkelingen in sensortechnologie en het internet der dingen maken het mogelijk om meer te meten en delen dan ooit tevoren. Niet alleen officiële meetpunten leveren sensordata. Iedere burger is in potentie een sensor. Onze geo-informatie infrastructuur is nog onvoldoende ingericht voor deze dynamische data. Conventionele instrumenten voor de verwerking van deze grote hoeveelheden data, oftewel ‘big data’, zijn niet toereikend. Maar de noodzaak groeit, bijvoorbeeld omdat de INSPIRE-richtlijn op termijn vereist dat gegevens uit de landelijke publieke meetnetten toegankelijk worden gemaakt. Een gemeenschappelijk referentiekader voor dynamische informatie over de fysieke leefomgeving, van de inwinning en datapreparatie tot en met ontsluiting en toepassing, zal ons daarbij helpen. In de pilot gaan we met vragen en knelpunten die we gezamenlijk willen adresseren aan de slag. Ook willen we kijken we naar beleidsvragen rond open sensor data, governance en privacy vraagstukken. Bovendien werken we concrete toepassingen van sensor web & the internet of things voor smarter cities in nauwe samenwerking met enkele gemeenten.

Open platform

De pilot biedt een open platform voor bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen om gezamenlijk vragen en knelpunten op te pakken voor innovatie. Vanuit de pilot worden werk- en inspiratie bijeenkomsten georganiseerd. Doorlooptijd van de pilot is circa 12 maanden.

Partners

De pilot Sensor Web & Internet of Things wordt mogelijk gemaakt door:
gemeente Nijmegen | Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Ministerie van Economische Zaken | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu | Rijkswaterstaat | Geonovum

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.