Geo op het web - Verslag van de W3C meeting oktober

01 november 2015

Eind oktober was Geonovum voor het eerst aanwezig op de W3C meeting. Linda van den Brink was namens Geonovum afgevaardigd. Zij is actief als editor in de OGC/W3C Spatial Data on the Web werkgroep, die in Sapporo, Japan een tweedaagse werksessie had. De W3C meeting werd bezocht door zo’n 500 mensen. Slechts een klein aantal Nederlandse organisaties is lid.

De Spatial Data on the Web werkgroep concentreerde zich tijdens de 2 dagen op de inhoud van haar Best Practice over het publiceren van geodata op het web. Ook Bart van Leeuwen van Netage was vanuit Nederland bij deze werksessie aanwezig. Verschillende mensen uit gerelateerde werkgroepen, maar ook Tim Berners Lee zelf, kwamen langs om ons hun input te geven. Al met al was het een vruchtbare sessie waarin de werkgroep de inhoud van de Best Practice voor een groot deel bepaald heeft. Nu nog schrijven!

Een ander raakvlak met de geo-wereld op deze W3C meeting was aanwezig in de activiteiten rondom Internet of Things. Er is een vrij nieuwe W3C interest group “Web of things”, waarin fabrikanten zoals Intel, Siemens, Fujitsu maar ook mensen van jQuery en Google actief zijn.  De focus ligt vooral op low level standaarden voor communicatie met meestal zeer kleine apparaatjes, zoals die in mobiele telefoons en slimme auto’s. Gewerkt wordt aan een Generic Sensor API, bedoeld voor web developers die sensor data in websites willen verwerken; en aan lichtgewicht vocabulaires voor sensoren.

Tijdens de plenaire sessie was er een interessante paneldiscussie over de toekomst van het internet en het Web met Tim Berners-Lee, Vint Cerf, en Jun Murai, gevolgd door breakout discussies over allerlei webgerelateerde onderwerpen. In de W3C is er momenteel veel activiteit rondom Web Payments, het standaardiseren van betaalmogelijkheden via het web. Vanuit Nederland was daarvoor iemand van De Nederlandse Bank aanwezig. Verder zijn bijvoorbeeld de doorontwikkeling van HTML(5) en CSS belangrijk en is er doorlopend aandacht voor Web Accessibility.

Kijk voor meer informatie over de W3C activiteiten op hun website

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.