Kennissessie over conclusie van RD naar ETRS89

07 mei 2015
lufo

Nederland maakt veel gebruik van het Nederlandse stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD). Met de komst van INSPIRE en andere grensoverschrijdende samenwerkingen nemen andere coördinatenreferentiesystemen toe in belang. Sinds september 2014 voert een projectgroep daarom een analyse uit om de impact te bepalen van de overstap van RD naar ETRS89. Op basis van onderzoek bij eigen organisaties en experimenten met het uitwisselen van geo-informatie in ETRS89 is de projectgroep tot een conclusie gekomen. Op 17 juni licht de projectgroep deze conclusie graag aan u toe. U kunt zich hiervoor online aanmelden.

Transformatie experiment: wie doet ermee?

Ter voorbereiding van de bijeenkomst, vragen we deelnemers (en andere partijen) mee te werken aan een experiment. Het doel van het experiment is om te achterhalen of de transformaties van ETRS89 naar RD met verschillende software en binnen verschillende organisaties dezelfde resultaten geven. Tijdens de kennissessie worden de resultaten van de transformaties gepresenteerd. Onder de inzenders met een correct transformatieresultaat wordt een toepasselijke prijs verloot.
Meer uitleg over dit experiment en hoe u hieraan kunt meedoen is hier te vinden.

Welke conclusie is er getrokken?

In het kort komt de conclusie er op neer dat de huidige situatie van niet goed geïmplementeerde transformatieprocedures en onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid bij ETRS89 plichtige data een probleem is. En daarmee dat de overstap naar verbeterde ondersteuning van ETRS89 noodzakelijk is. Deze overstap naar ETRS89 wordt in eerste instantie niet gezocht in de verplichting om ETRS89 als uitwisselingsstandaard te gebruiken maar in het bereiken van een situatie waarbij het transformeren tussen RD en ETRS89 voor overheden eenduidig en transparant  is en waarbij de geo wereld bewust omgaat met coördinatenreferentiesystemen zowel in techniek als in werkprocessen, basisregistraties, standaarden, wetgeving, best practices etc.

Daarom stelt de projectgroep voor om eerst een vervolgfase in te gaan richten waarbij regie wordt geregeld voor zowel het realiseren van een technische oplossing (uitwisselen en transformeren zonder fouten) als het realiseren van ontzorging van de gebruiker zoals: een validatie service, zorgen dat softwareleveranciers de technisch oplossing eenduidig implementeren, duidelijke transformatierichtlijnen, afspraken over wie wat hoe regelt bij ETRS89-plichtige data (zoals INSPIRE), goede communicatie en voorlichting, wijzigen van de huidige gebruikte coördinatensystemen in standaarden indien dat nodig blijkt, overheidspartijen die software afnemen verplichten om te eisen dat de aanbevolen transformatieprocedure tussen RD en ETRS89 is geïmplementeerd. Als de regie goed geregeld is, zouden overheden zonder problemen in staat moeten zijn om data zowel in RD als in ETRS89 te ontvangen en te leveren.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?

Tijdens de kennissessie van 17 juni zal de projectgroep deze conclusie toelichten alsmede waarom zij tot deze conclusie is gekomen. Ook zullen we uitleggen welke zaken er geregeld moeten worden in de regie fase en welke plannen er zijn om deze zaken te regelen.

In de projectgroep Verkenning RD-ETRS89 zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: Geonovum, Kadaster, Dienst der Hydrografie, Rijkswaterstaat, Gemeenten (Rotterdam, Amsterdam, Groningen), Ministerie van EZ/CBS, Politie, Provincies (Zuid-Holland), Waterschappen, TNO, en bedrijfsleven (Imagem, Fugro, CGI, IT works). Naast deze partijen is ook het ministerie van IenM vertegenwoordigd in de stuurgroep.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.