Nieuwe versie RO Standaarden

01 oktober 2012
breda

Vanaf  1 oktober 2012, mogen de nieuwe RO Standaarden worden toegepast bij het maken en publiceren van ruimtelijke plannen. Vanaf 1 juli 2013 bent u verplicht deze RO Standaarden 2012 toe te passen. Bronhouders kiezen in deze periode welke RO Standaarden toe te passen bij het in procedure brengen of houden van ruimtelijke besluiten. Een visie, plan, besluit of verordening die voor 1 juli 2013 op basis van de RO Standaarden 2008 als ontwerp ter inzage is gelegd, mag op basis van de RO Standaarden 2008 worden afgerond. Het overschakelen van RO Standaarden 2008 naar RO Standaarden 2012 tijdens de planprocedure in de periode 1 oktober 2012 tot 1 juli 2013 is eveneens toegestaan. Het louter overschakelen van de RO Standaarden 2008 naar de RO Standaarden 2012 geldt niet als een gewijzigde vaststelling.

Inzicht in plan- en procedurestatus

De grootste verandering in de nieuwe versie van de RO Standaarden is dat de plan- en procedurestatus kunnen worden onderscheiden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bij een voorlopige voorziening aan te geven dat het plan als zodanig nog niet is veranderd. De website ruimtelijkeplannen.nl ondersteunt de nieuwe standaarden al.

Link met Staatscourant

Een ander verschil dat de nieuwe standaarden met zich meebrengen, is dat voortaan bij iedere stap in de procedure verplicht het planidentificatienummer moet worden vermeld. Dus ook bij publicaties van plannen in de Staatscourant en op de website. Zo wordt het mogelijk om vanuit ruimtelijkeplannen.nl direct de bijbehorende publicatie in de Staatscourant op te roepen en vice versa.

Wet ruimtelijke ordening

Onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) worden alle planologische visies, plannen, besluiten, verordeningen en algemene maatregelen van bestuur (Wro instrumenten) digitaal vervaardigd en digitaal beschikbaar gesteld. Om dit mogelijk te maken zijn de RO Standaarden ontwikkeld. Het toepassen van de RO Standaarden is verplicht sinds 1 januari 2010. 
 
zie ook: www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/10/02/wijzigingen-in-de-ruimtelijke-regelgeving-per-1-oktober.html

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.