Overheid.nl toont lokale bekendmakingen op de kaart

26 september 2012
bekendmakingen

Burgers en bedrijven kunnen vanaf 24 september op www.overheid.nl lokale bekendmakingen raadplegen op een digitale kaart. Daarvoor maakt de site gebruik van de kaartviewer Geozet, die in opdracht van het ministerie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is ontwikkeld. De Geozet-viewer op Overheid.nl maakt gebruik van de BRT Achtergrondkaart en de BAG Geocodeerservice van Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK).

Bezoekers van www.overheid.nl kunnen door een postcode in te voeren bekendmakingen van gemeente, provincie en waterschap in een bepaald gebied terugvinden op een digitale kaart. Het gaat o.a. om lokale bekendmakingen van aangevraagde en verleende bouw- of kapvergunningen en gegevens over plannen van provincies en waterschappen.

Een digitale kaart is een goed middel om lokale en regionale informatie beter toegankelijk te maken. De bestaande kaartviewers zijn echter niet allemaal geschikt voor gebruik door iedereen, bijv. mensen met een visuele handicap. De Webrichtlijnen schrijven voor dat de Rijksoverheid haar informatie wel op een voor iedereen toegankelijke manier aanbiedt. Daarom heeft BZK Geozet laten bouwen.

Het ministerie van BZK heeft de broncode van de software van Geozet via de Europese website www.joinup.eu beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde partijen (bijv. overheden, geo-bedrijven). Daardoor hebben deze partijen de gelegenheid om de software door te ontwikkelen, zodat op termijn ook andere informatietypen via de kaart opvraagbaar kunnen zijn.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.