Verslag OGC TC meeting Delft, maart 2017

30 mei 2017
wisselsporen

In maart waren de TU Delft en Geonovum gastheer van de  Technical Committee meeting van het Open Geospatial Consortium (OGC). OGC is de internationale organisatie voor geo-standaardisatie. TU Delft en Geonovum zijn beiden lid.

Naast het reguliere programma waarin de werkgroepen bij elkaar komen die geo-standaarden ontwikkelen en stemming over de publicatie van kandidaat-standaarden, was er bijzondere aandacht voor Nederlandse ontwikkelingen. Zo introduceerde Geonovum tijdens de plenaire opening hun standaardisatiewerk in Nederland en Jantien Stoter van de TU Delft de 3D Geoinformation vakgroep.

Geo voor web
Op maandag en dinsdag vond ook een werkgroepbijeenkomst van de gezamenlijke W3C/OGC werkgroep Spatial Data on the Web plaats. Deze werkgroep werkt hard aan de laatste publieke consultatieversies van een Best Practice voor het publiceren van geodata op het web, linked data vocabulaires voor sensoren en tijd, en een best practice voor het publiceren van coverages met linked data. De streefdatum voor definitieve versies van al deze producten is eind juni, dus hou de Geonovum website in de gaten voor consultatieversies. De intentie is dat W3C en OGC na juni blijven samenwerken in een vaste groep.

Linked data

Linked data was een populair onderwerp op de OGC bijeenkomst. De Location Powers: Big linked data workshop trok veel bezoekers. Het was goed om te zien dat ook veel mensen uit de Platform Linked Data Nederland community aanwezig waren, zowel als spreker als in het publiek. Linda van den Brink van Geonovum gaf in haar keynote een overzicht van 5 jaar Platform Linked Data Nederland. De andere sprekers belichtten allerlei use cases en ontwikkelingen op het gebied van linked geo data en big linked data. De uitdagingen liggen voornamelijk nog op de combinatie van linked, geo en big data.

Security en webservices
OGC werkt ook aan een onderwerp dat tot nu toe eigenlijk niet zoveel aandacht heeft gekregen. In het kader van de OWS Common: de standaard die de gemeenschappelijke aspecten van verschillende OGC web service standaarden probeert te bevatten en harmoniseren,  wordt sinds iets meer dan een jaar actief gestandaardiseerd op gebied van security. Daarnaast is de OWS common werkgroep nieuw leven in geblazen. In Delft was een eerste ook goed bezochte bijeenkomst waar gekeken werd naar manieren om een nieuwe, gemoderniseerde versie van de OWS common standaard op te gaan stellen.

En meer…
Verder vonden er een bijeenkomst over landbouw plaats en allerlei kortere, gefocuste werkgroepbijeenkomsten. Er was een interessante brainstormsessie over de vraag ‘hoe zou je de INSPIRE infrastructuur opzetten als je nu vanaf 0 zou starten’. Verder: op dit moment wordt er hard gewerkt aan de LandInfra standaarden (voor BIM) en CityGML 3.0 (helaas nog niet op elkaar afgestemd, maar de discussie hierover is weer aangezwengeld). Wat minder ver in het proces, maar ook in wording is bijvoorbeeld PipelineML en “Temporal WKT for calendars”. Ook zie je dat men werkt of gaat werken aan REST + JSON varianten op bestaande standaarden. Verder is men enkele standaarden die ‘van buiten’ komen, aan het standaardiseren: netCDF, GeoRSS, I3S, en HDF. En de werkgroepen van andere standaarden zijn bezig met het verwerken van change requests, voor bijvoorbeeld de SensorThings API, IndoorGML en WMS. Al met al een zeer productieve en informatieve bijeenkomst!

Zie ook de website van OGC voor informatie over de (kandidaat)-standaarden.

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.