Wat te doen met plaatsbepalingspunten in de BGT?

24 april 2018
afsluitdijk

Op 27 maart studeerde Etienne Tas af aan de Hogeschool Utrecht na zijn verdediging van zijn eindscriptie over plaatsbepalingspunten in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Zijn scriptie met bevindingen is nu online beschikbaar.

Als je als gebruiker iets over de geometrische kwaliteit van BGT-objecten te weten wilt komen, ga je kijken naar plaatsbepalingspunten. De plaatsbepalingspunten in de BGT beschrijven de grenzen tussen de objecten. Het X- en Y-coördinaat van het betreffende plaatsbepalingspunt komen overeen met het X- en Y-coördinaat van het geometriepunt van het bijbehorende BGT-object, bijvoorbeeld het hoekpunt van een BAG-pand.

Tegen plaatsbepalingspunten in de BGT wordt verschillend aangekeken. Aan de ene kant worden de punten gezien als een last voor de bronhouder en aan de andere kant kunnen door de grote hoeveelheid punten in de toekomst mogelijk opslag- en verwerkingsproblemen ontstaan bij de landelijke voorziening. Aan de andere kant zijn er gebruikers van de BGT, voor wie deze objecten een essentieel onderdeel zijn van het werkproces (denk hierbij o.a. aan de netbeheerders of infrastructurele werkvoorbereiders).

Over wat te doen met plaatsbepalingspunten, deed Etienne Tas onderzoek. Hij is op een beperkt aantal oplossingsrichtingen gekomen die zijn voorgelegd aan het werkveld. In zijn scriptie leest u hier alles over.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.