Kennisplatform API’s voor data bij de bron

16 oktober 2022
logo kennisplatform APIs

Op vrijdag 30 september was er een bijeenkomst in Utrecht van het Kennisplatform API’s. Dit kennisplatform focust zich op strategische en tactische vraagstukken rond het ontwikkelen en gebruik van API’s door de overheid.

Tijdens de plenaire sessie gaf Frank Terpstra (Geonovum)  inzicht in het actieplan Data bij de Bron namens programmamanager Janneke Kromkamp. Dit actieplan onderstreept het stimuleren van werken met data bij de bron en het verbeteren van de technische interoperabiliteit tussen informatiesystemen. Het kennisplatform API’s is één van de projecten die een bijdrage levert aan deze doelstellingen.

foto van deelnemers bijeenkomst API

Minder kopiëren

Bij het werken met data worden er nog altijd veel kopieën gemaakt. Zo’n kopie van de data kan je zelf bewerken en beheren. Dat geeft het gevoel dat je controle hebt; dat data toegankelijk zijn op het moment dat jij ze nodig hebt. Het geeft ook het gevoel dat data in jouw nieuwe bestand kloppen. Je kunt de data immers zelf waar nodig verbeteren. Maar wat gebeurt er als er een wijziging op de gekopieerde data wordt doorgevoerd? Die wijziging zit dan in 1 bestand. Alle andere kopieën die van dezelfde oorspronkelijke bron zijn gemaakt, zien die wijziging niet. Zo ontstaan er verschillen. En als je bedenkt dat er ook weer kopieën van afgeleide bronnen worden gemaakt, waarin ook weer mutaties worden gedaan, kan je bedenken hoeveel uitzoekwerk het is als het een keer mis gaat.

Door brondata makkelijk toegankelijk en herleidbaar te maken, wil data bij de bron het kopiëren van data verminderen. De werkgroepen van het Kennisplatform API’s werken aan een strategie, een architectuur en aan standaarden die het gebruik van data bij de bron ondersteunen. Ook werken zij aan een landingsplaats voor beschikbare API’s op developer.overheid.nl. In de sessie van 30 september kwamen de werkgroepen bij elkaar om de laatste stand van zaken te delen.

Ook werd de geomodule voor de API strategie toegelicht die tot 30 oktober in consultatie ligt. In de werkgroepen wisselden de aanwezige deelnemers van gedachten over vragen zoals:

  • Wat is het maatschappelijk belang van een API?
  • Welke behoeften en thema’s zouden we nog in de design rules moeten vatten?  
  • Hoe zit de relatie tussen de API Architectuur concepten en de nieuwe NORA principes?

Denk je graag mee over de inhoud van de API Strategie? Meld je dan aan voor de werkgroepen. Wil je liever op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen het Kennisplatform API’s? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.