Kijktip: Hoe werkt het Informatiemodel Omgevingswet?

12 mei 2022
""

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, is er één digitaal loket waar je terecht kunt voor het aanvragen van vergunningen en waar je de geldende regels per locatie kunt bekijken. Om alle verschillende informatie die hiervoor nodig is op een correcte manier digitaal toegankelijk te maken, zijn er afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in Standaarden, Informatiemodellen en Toepassingsprofielen.

De standaarden voor Omgevingsdocumenten gaan over het digitaal maken van de juridische instrumenten van de Omgevingswet, zoals de omgevingsvisie, het omgevingsplan, de omgevingsverordening en de waterschapsverordening. De standaarden ondersteunen het proces van plan tot publicatie, zowel bij gemeente, provincie, waterschap en Rijk als bij de landelijke voorziening Digitaal Stelsel en het Omgevingsloket.

Op hoofdlijnen bestaat de standaard uit een conceptueel informatiemodel (CIMOW), een informatiemodel (IMOW) en toepassingsprofielen (TPOD) per juridisch instrument.

In een kort webinar legt Luc de Horde, adviseur standaarden Omgevingswet bij Geonovum, uit hoe het informatiemodel Omgevingsdocumenten voor de Omgevingswet eruitziet. Luc licht toe welke standaard waarvoor is zoals STOP, CIMOW, IMOW en de TPOD’s. Vervolgens gaat hij dieper in op de structuur van het CIMOW, het IMOW en de Toepassingsprofielen.

Bekijk het webinar (ca. 11 min.)

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.