GeoPackage

Geopackage is een op SQLite gebaseerde internationale open standaard waarmee je geografische informatie kunt uitwisselen. GeoPackage biedt het voordeel dat het makkelijk en zonder veel achtergrondkennis goed te gebruiken is. Hiermee komt de toepassing van geografische informatie binnen bereik van een grotere groep gebruikers.

Meer informatie over GeoPackage

GeoPackage staat naast GML als uitwisselformaat op de Pas-toe-leg-uit lijst. Voordelen van het uitwisselen van data in GeoPackage is dat dit formaat door meer softwarepakketten goed wordt ondersteund. Je kunt een GeoPackage direct openen, zonder de data te converteren. Ook is de bestandsomvang kleiner dan een GML bestand. Voor dataleveringen aan derden of aan PDOK is een GeoPackage daarmee vaak een praktischer formaat dan een GML. GML is daarentegen het optimale formaat als het gaat om validatie en specialistische uitwisseling van data zoals 3D geometrie.

In 2019 is GeoPackage opgenomen op de Nederlandse Pas-toe-of-leg-uit-lijst. Dit betekent dat Nederlandse overheidsorganisaties bij het aanbieden van een download van hun data naast GML ook het GeoPackage formaat moeten kunnen leveren.