
Via sensornetwerken voor milieumonitoring, smart city toepassingen en via burgerwetenschapsprojecten komen grote hoeveelheden sensordata beschikbaar. Om deze rijkdom aan data te kunnen verwerken en ze in combinatie en in verschillende toepassingen - waaronder digitale tweelingen – te kunnen gebruiken, is er behoefte aan standaardisatie.
Vanuit het OGC zijn er al verschillende standaarden beschikbaar. Begin 2025 hebben we een testbed georganiseerd om de werking en bruikbaarheid van OGC SensorThings API, OGC API Connected Systems en hun collectieve onderliggende datamodel, OGC Observations, Measurements and Samples. Dat hebben we gedaan aan de hand van drie onderzoeksthema’s:
Communiceren met een verzameling sensoren
Er zijn veel use cases waarbij één type sensor op meerdere locaties wordt geplaatst. Het is erg nuttig om de data van al deze sensoren tegelijkertijd op te kunnen vragen met één simpele handeling. Bijvoorbeeld: "Geef mij alle actuele temperatuurmetingen van de collectie temperatuursensoren in de gemeente Rotterdam". We willen weten hoe dit kan worden bereikt met behulp van verschillende OGC API-standaarden en wat de voordelen en minpunten van elke standaard in de praktijk zijn.
Visualisatie en analyse
Een belangrijk aspect van het werken met sensordata is natuurlijk het kunnen verkrijgen van de data en het kunnen laden ervan in een applicatie voor visualisatie en analyse. Wij willen weten hoe dit werkt met gebruik van de OGC standaarden, zowel in een webviewer als in een dashboardapplicatie (bijv. Grafana).
Eerste registratie van het apparaat
De eerste registratie van het apparaat (ook bekend als Thing) in een systeem is niet goed gedocumenteerd of gestandaardiseerd. Hierdoor worden veel maatwerk oplossingen ontwikkeld, wat interoperabiliteit belemmert. Deze onderzoeksvraag richt zich op aanbevelingen voor gestandaardiseerde eerste registratie van dingen.
Aanbevelingen
De resultaten van het testbed zijn vastgelegd in een rapport. Geonovum gebruikt deze uitkomsten om met het werkveld en in praktijktoetsen vervolgstappen te verkennen en defnieren.
Bekijk het rapport van het Testbed.
NB: De door de testbed deelnemers gemaakte voorbeelden blijven tenminste tot de herfst van 2025 online beschikbaar.