BIM Loket officieel van start

01 mei 2015

Eén centraal platform voor open BIM-standaarden. Die belofte zal het BIM Loket de komende jaren waar gaan maken. Met een handtekening op het uitvergrote BIM Loket-logo onderstreepten de bestuursleden en partners hun samenwerking.  Ze deden dat voor een volle zaal, tijdens de goed bezochte BIM Praktijkdag op 30 april in de Jaarbeurs.

In haar introductie legde directeur Jacqueline Meerkerk uit dat het BIM Loket twaalf open BIM-standaarden bijeenbrengt. Het BIM Loket zal zich ontwikkelen tot een centraal informatie- en beheerpunt voor deze standaarden. Open BIM standaarden zijn cruciaal voor brede implementatie van BIM in de Nederlandse bouwsector. De kennisorganisaties op standaardengebied en de Bouw Informatie Raad (BIR) slaan daarom de handen ineen voor de oprichting van het BIM Loket.

Bekijk de BIM Loket introductievideo

Integrale benadering

Door samen te werken kan er effectiever en efficiënter gewerkt worden. Samen kunnen de partijen daadkrachtiger optreden om de implementatie van BIM tot een succes te maken. In de eerste plaats in de Nederlandse bouwsector, maar er wordt ook gekeken naar de internationale aansluiting. Voor gebruikers schuilt het voordeel van het BIM Loket vooral in de eenduidige presentatie: er is nu één aanspreekpunt dat voorlichting geeft en vragen beantwoordt.

Gefaseerde opbouw

Omdat het duurzaam verbinden van alle bij open BIM-standaarden betrokken partijen om tijd en aandacht vraagt,  vindt de opbouw van het BIM Loket gefaseerd plaats. De standaarden CB-NL, VISI, COINS, NLCS, NL/SfB, GB-CAS en het nationaal BIM Protocol komen volledig in beheer bij het BIM Loket. Voor de overige standaarden (IFC, IMGeo, CityGML, ETIM, S@les in de Bouw) is het BIM Loket het centrale aanspreekpunt voor de bouwsector.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.