CityJSON in consultatie als OGC community standaard

21 februari 2020
OGC logo

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwikkelt en beheert internationale, technische standaarden voor geo-informatie. Meestal worden deze standaarden door de OGC zelf ontwikkeld in samenwerking met de leden, maar in sommige gevallen adopteert het OGC een standaard die buiten de OGC is ontstaan. De in Nederland ontwikkelde standaard CityJSON komt nu voor dit laatste in aanmerking.

CityJSON is een eenvoudiger, op JSON gebaseerd alternatief voor de GML encoding van de OGC standaard CityGML. Met CityJSON kan je digitale 3D modellen van steden en landschappen opslaan en uitwisselen. Je kunt er zowel geometrieën als semantiek in opslaan: denk aan gebouwen, bruggen, tunnels, wegen en terrein. In Nederland is het IMGeo gebaseerd op CityGML.

CityJSON is ontwikkeld door een community die is opgestart en wordt geleid door de 3D geoinformation groep bij de TU Delft. Er is een groeiend aantal implementaties en voorbeeldbestanden. Geonovum heeft CityJSON bij de OGC voorgedragen samen met de TU Delft, virtualcitySYSTEMS, Kadaster International, National University of Singapore, Forum Virium Helsinki Oy, en de britse Ordnance Survey.

De consultatie van CityJSON loopt tot 5 maart. Na de publieke commentaarperiode zullen de OGC leden zelf nog stemmen over goedkeuring.

Zie ook

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.