De Gouden API; omdat hergebruik van data makkelijker kan

13 december 2023

foto van winnaars en eervolle vermeldingen Gouden API 2023

Op de foto: vlnr Gouden API winnaars Arthur van Aalten en Jelmer de Ronde namens SURF, juryvoorzitter Cathy Dingemanse, bronzen oorkondehouders Enno Meijers en Ruben Schalk namens RCE en zilveren oorkonde voor Wim Som de Cerff  namens het KNMI 

Op 23 november 2023 heeft het Kennisplatform API’s een Gouden API Award uitgereikt aan de Open Onderwijs-API van de Samenwerkende Universitaire Reken Faciliteiten (SURF). Eervolle vermeldingen gingen naar de EDR-API van het KNMI en de Termennetwerk API van het Netwerk Digitaal Erfgoed. 

De Gouden API is een initiatief van het Kennisplatform API’s om aandacht te vragen voor de waarde van goede API’s in de publieke sector. Met behulp van API’s kan de publieke sector zijn gegevens makkelijker en beter bruikbaar maken. Zo kunnen veel meer mensen voor veel meer doeleinden gebruik maken van deze gegevens. De Open onderwijs API van SURF is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij deze API kunnen studenten het onderwijsaanbod van alle aangesloten hoger onderwijsinstellingen inzien en zich eenvoudig inschrijven voor vakken buiten hun eigen instelling. Zo’n veertig instellingen hebben zich al bij de API aangesloten. Een groot succes dus waar de studenten nu de vruchten van plukken. 

‘Beste documentatie ooit’

Dat zoveel onderwijsinstellingen zijn aangesloten, is mede te danken aan de kwaliteit van deze API. Niet alleen technisch, maar ook qua aansluitgemak. Zo is de API uit te proberen zonder dat je kennis nodig hebt van programmeren. Ook is er aandacht voor de gebruikers community, waardoor feedback op de API actief wordt opgepakt. De onafhankelijke jury - allen met ervaring in het implementeren van API’s - roemde in het bijzonder ook de documentatie van deze API. Eén jurylid merkte zelfs op: “nog nooit een zo goed gedocumenteerde API tegengekomen”. 

External video URL

bekijk deze opname op Youtube > https://youtu.be/qRCygH2YBfg

Data bij de bron

De Onderwijs API werkt vanuit het principe van 'data bij de bron’. Elke aangesloten onderwijsinstelling wisselt precies die informatie uit met de andere instelling die nodig is voor het beantwoorden van de vraag. Daarmee is deze API ook een mooi voorbeeld van hoe het Kennisplatform de vernieuwde API visie voor zich ziet. In de API visie staat onder meer dat organisaties via API’s gegevens direct bij de bron opvraagbaar maken. En dat er alleen díe informatie wordt opgehaald en uitgeleverd die op dat moment nodig is. Dat is niet alleen een stuk veiliger, het leidt ook tot data-minimalisatie. Het kopiëren van complete bestanden wordt op deze manier immers overbodig. Deze manier van werken is ook toe te passen bij het uitwisselen van gevoelige informatie zoals persoonsgegevens. Dit laten zowel de Open onderwijs API, als de winnaar van de Gouden API in 2021: de Haal Centraal BRP API, heel mooi zien. 

API First

Het Kennisplatform API’s is een open samenwerking van publieke organisaties die strategische en tactische vraagstukken verkent rond het ontwikkelen van API’s door de overheid en gebruik van deze API’s buiten en binnen de overheid. Een van de ambities van het Kennisplatform API’s is dat de publieke sector vanuit het principe ‘API First' gaat werken. Dit betekent dat je bij nieuwbouw of verbouw van IT systemen in ieder geval altijd API’s ontwikkelt. Daarmee stel je de gegevens zelf, je vragen aan die gegevens en de toegang ertoe centraal. Door hier een API van te maken, kan jouw eigen organisatie, maar ook een andere partij die dezelfde gegevens nodig heeft, daar gebruik van maken. Ieder platform – of het nu een website, een app of een smart watch is -, kan de API aanroepen en de gegevens gebruiken. 

De vernieuwde API visie en strategie worden binnenkort gepubliceerd. Wanneer je als organisatie deze visie en strategie steunt, is er de mogelijkheid een intentieverklaring te ondertekenen. Meer informatie hierover vind je op de website van het kennisplatform.

 

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.