Een Informatiemodel Stedelijk Water

14 oktober 2013

Op 4 november wordt bij Stichting RIONED het Informatiemodel Stedelijk Water gepresenteerd. Dit informatiemodel is gebaseerd op NEN 3610 en semantisch afgestemd met het Informatiemodel grootschalige geografie en het Informatiemodel Kabels en Leidingen.

Gebruik in verschillende domeinen

Gegevens over de loop en omvang van de riolering zijn in verschillende werkprocessen relevant. De groenbeheerder heeft niet alleen de topografie van de bovengrond nodig maar wil ook weten wat er zich net onder het maaiveld bevindt. Voor het waterbeheer zijn waterschappen verantwoordelijk voor afname van het stedelijk water. Een waterschapsbreed en gestandaardiseerd bestand van rioleringssystemen fungeert als basis waarop dat proces gemodelleerd en ondersteund kan worden. Voor de openbare orde en veiligheid moeten in het geval van bodem en water verontreiniging, snel de risico’s in kaart worden gebracht.

Basistopografie rioleringsstelsel

Een basistopografie van het rioleringsstelsel bestaat nog niet. De gegevens zijn er wel. Gemeenten en waterschappen hebben in hun gegevensmagazijn gedetailleerde locatiegegevens van afwateringssystemen. Gestandaardiseerd aanbod daarvan in de front-office leidt tot een landsdekkend bestand met basisgegevens en topografie van het rioleringsstelsel.

Standaardisatie

Stichting RIONED heeft samen met Geonovum de behoefte aan een gestandaardiseerd gegevensaanbod voor stedelijk water geïdentificeerd. RIONED heeft een gegevenswoordenboek stedelijk water opgezet, waarin alle in het waterbeheer werkveld gebruikte begrippen zijn gestandaardiseerd. Aan Geonovum is gevraagd de locatie component hiervan aan te laten sluiten op NEN 3610 en een voorstel te doen voor een Informatiemodel stedelijk water.

NEN 3610 en semantische afstemming

Gebruik van het NEN 3610 model vereenvoudigt de uitwisseling van topografische gegevens over stedelijk water met verschillende domeinen. Op semantisch niveau zijn er raakvlakken tussen het Informatiemodel stedelijk water en het Informatiemodel grootschalige geografie, het Informatiemodel Kabels en Leidingen en het Informatiemodel Water. Voor de positionering van het IMSW en de dataontsluiting is er daarom overleg met de bij deze modellen betrokken partijen.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.