Extensies: Slim voortbouwen op INSPIRE specificaties

11 september 2016
Netwerk

Geonovum heeft meegewerkt aan een studie naar hoe binnen de EU extensies op INSPIRE worden gemaakt en wat daarbij de ervaringen zijn. Een extensie op INSPIRE betekent dat je met het INSPIRE model als uitgangspunt je informatiemodel geschikt maakt voor specifieke doeleinden. INSPIRE verplichtingen zijn op deze manier integraal onderdeel van je informatiemodel. Een Nederlands voorbeeld van een extensie op INSPIRE is het nieuwe Informatiemodel Kabels en Leidingen.                         

Doel van de studie naar extensies was om patronen te identificeren waarop uitbreidingen op INSPIRE kunnen worden gebaseerd en hoe dit procesmatig en organisatorisch kan worden gerealiseerd. Deze Europese studie is uitgevoerd met ondersteuning van het JRC, de EEA en DG Environment (Brussel). acht geselecteerde experts uit Europa hebben in twee expert bijeenkomsten input geleverd. Aanvullend heeft Wetransform bestaande extensies geïnventariseerd met behulp van een online enquête. Er zijn 109 enquêtes ingevuld over 35 modellen, waaronder het Nederlandse IMKL.

De resultaten van de uitgevoerde enquête en – waar beschikbaar - de volledig documentatie van de modellen, zijn te bekijken op de inspire-extensies website. In korte, praktische bewoording staat hier hoe je het maken van extensies organiseert en structureert en welke expertise nodig is. Ook is stap voor stap beschreven hoe je een extensie technisch uitvoert. Welke software is er bijvoorbeeld nodig en hoe maak je een mapping met bestaande ‘eigen’ modellen? Welke patronen pas je toe en hoe en wanneer vul je codelijsten aan. Ook de validatie van de extensie en de publicatie ervan is beschreven. Tot slot zijn aanbevelingen gedaan over hoe verder met extensies om te gaan in relatie tot INSPIRE.

Wilt u meer weten over extensies? Op de INSPIRE conferentie staat een workshop over het maken van extensies op het programma. Ook is er een presentatie over de resultaten van de studie. Het maken van extensies komt ook aan de orde tijdens de Kennissessie Data harmonisatie en transformatie op 11 en 12 oktober

Meer informatie over extensies vindt u op de inspire-extensies website.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.