Op de kaart: publieke uitgaven voor de fysieke leefomgeving

19 september 2014

Waar gaat ons belastinggeld naar toe? En hoeveel wordt er eigenlijk uitgegeven aan de fysieke leefomgeving? In het kader van een stage onderzoek voor Geonovum heeft Vera van Zoest (MSc. student Geo-Information Science aan Wageningen University) de mogelijkheden onderzocht om de publieke uitgaven voor de fysieke leefomgeving op kaart te zetten.

Het onderwerp van dit onderzoek komt voort uit de recente informatiebehoefte omtrent de transparantie van de overheidsuitgaven in Nederland en het buitenland. Dit leidt tot verschillende discussies over het detailniveau waarop de publieke uitgaven gepubliceerd zouden moeten worden en de manier waarop ze gevisualiseerd en gepresenteerd kunnen worden. Het stageonderzoek is gericht op de publieke uitgaven aan de fysieke leefomgeving van vier bestuurslagen in Nederland: het Rijk, de provincies, de waterschappen en de gemeenten. Met betrekking tot visualisaties is het onderzoek gericht op de mogelijkheden om de uitgaven op kaart te presenteren.

Voor het onderzoek zijn drie onderzoeksvragen opgesteld:

  • Wat is de stand van zaken van het op kaart publiceren van overheidsuitgaven, in Nederland en andere landen?
  • Welke lessen kunnen hieruit geleerd worden voor het publiceren van overheidsuitgaven voor de fysieke leefomgeving in Nederland?
  • Hoe kunnen deze overheidsuitgaven per domein op kaart worden gezet?

Om deze vragen te beantwoorden is een studie gedaan om te onderzoeken welke data, visualisaties en kaarten er in Nederland en het buitenland gebruikt worden om de overheidsuitgaven te publiceren. Uit de resultaten van deze studie kan worden opgemaakt dat er in Nederland en het buitenland verschillende methoden worden gebruikt om de financiële data te publiceren en te visualiseren. Enkele goede voorbeelden uit het buitenland zijn, in combinatie met de beschikbare data in Nederland, gebruikt om kaarten te creëren volgens theorieën uit de literatuur over symbologie en visualisaties. Deze kaarten zijn gebruikt om de mogelijkheden van het op de kaart zetten van de overheidsuitgaven voor de fysieke leefomgeving te illustreren. Tevens is een “ideaalbeeld” voorgesteld van een platform waarop de financiële data op kaart gepubliceerd kan worden, maar verder onderzoek naar de behoeften van gebruikers is nodig om een dergelijk platform verder vorm te geven en te creëren.

Download het stagerapport “Op de kaart: publieke uitgaven voor de fysieke leefomgeving”

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.