Relatiedag Geonovum 2010

07 september 2010
relatiedag 2010

Op 1 september 2010 organiseerde Geonovum een relatiedag op het Geofort. Een impressie:

Speelveld

Rob van de Velde nam u mee naar het speelveld van Geonovum. Met portretten van Florien Remmelts, Joost van Uum, Henk Scholten, Steven Luitjens en Noud Hooyman, schetste hij de wereld waarin u en wij werken. Een wereld die rijk is aan geo-informatie, die op steeds meer plaatsen praktisch wordt ingezet. De uitdaging voor de overheid ligt in het realiseren van innovaties met geo-informatie in ketens van overheidsprocessen. Afmaken wat begonnen is: een stelsel van geo-registraties die een wettelijke basis hebben (basisregistraties, Inspire datasets) en het creeren van kaders waardoor waardecreatie door wetenschap, onderwijs en marktpartijen mogelijk is. Dit filmpje bood inspiratie.

Durf te vragen 

Lisa Portengen liet u kennis maken met 'durf te vragen'. In een interactieve sessie werd u uitgenodigd uw vraag te stellen. Normaal heeft dit plaats in een setting met acht tot twaalf personen en komt iedereen aan bod. U werd ondergedompeld in een snelkookpan-variant met 170 deelnemers... Drie vragen zijn er gesteld in deze sessie en al vele antwoorden gegeven. De vragenstellers nodigen u van harte uit uw suggesties te blijven sturen:

  • Inge van Dijk: Hoe kan ik bereiken dat ik over 1 jaar een alpacafarm in New Zealand heb? Sinds lange tijd is het mijn droom om (samen met mijn vriend) een alpacafarm met bed & breakfast te beginnen in New Zealand. De natuur en de manier van leven in New Zealand spreken ons aan. Daarnaast werken we graag met dieren en met mensen. Het maken van een goed businessplan en het werven van fondsen en het vinden van de juiste mensen ter plaatse is echter lastig. Alle tips, hulp en kennis ge(r)emigreerde vrienden of familie is dan ook bijzonder welkom.
  • Marthe Fuld: Hoe kom ik aan “sterke verhalen” over maatschappelijke effecten door (gebrek aan) geo-informatie. Deze sterke verhalen zijn nodig om onze bestuurders te overtuigen van het nut van geo-informatie. Veel bestuurders hebben geen inzicht in/belangstelling voor de technische en inhoudelijke aspecten van geo-informatie. Maar wat het effect ervan is in de dagelijkse wereld spreekt ze wel aan! We hebben de bestuurders (en alle gewone mensen) nodig om voldoende ruimte te krijgen om ons technisch en inhoudelijk werk te doen en daarmee maatschappelijke meerwaarde te leveren. Helemaal super is het als je krantenknipsels, foto’s, etc. meestuurt. Het zou ook geweldig zijn als je niet alleen de feiten op een rij weet te zetten, maar de verhalen ook “smeuïg” weet op te dissen. Op 1 september zijn er contacten gelegd met diverse collega’s bij tal van organisaties die willen helpen de sterke verhalen te verspreiden.
  • Henk Scholten: Help Pakistan Henk Scholten deed een oproep voor het leveren van data en lokale ingangen die kunnen worden ingezet om hulp te bieden na de overstromingen in Pakistan. Misschien heeft u de oproepen al gezien via twitter en via het GIN netwerk op Linked-in. Zie ook de site http://www.eagle4pakistan.com/

Wilt u het filmpje van de opruimactie in Estland nog een keer bekijken? Ga naar www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY

Wat houdt u bezig?

In de namiddag waaierde u in groepen uit over het Geofort terrein. Daar waren acht vragen van Geonovum opgesteld. Uw ideeen zijn vastgelegd door verschillende twitteraars. De rode draad geven wij hieronder. De antwoorden op 'welke vraag uit durf te vragen wilt u oppakken' zijn teruggekoppeld naar de vraagstellers. Een aantal van u heeft via twitter laten weten best eens een dagje van plaats te willen wisselen met iemand anders. Met u nemen we apart contact op om te kijken of de ruil tot stand kan komen.

Wat vult uw agenda in 2011?

  • De krimp op twee manieren: als ruimtelijk vraagstuk door vergrijzing en als financieel vraagstuk wegens bezuinigingen bij de overheid
  • Invoering basisregistraties; en dan met name de BGT houdt de gemoederen bezig
  • Het beschikbaar stellen van INSPIRE datasets voor 15 mei 2011

Wat is hot in 2011?

  • open data/data delen
  • sensoren en real time informatie uitwisselen
  • toepassen van standaarden/innovatie gericht op gebruik
  • crowdsourcing
  • geo-informatie en e-overheid
  • 3D

Wat moet snel worden uitgevonden?

  • het landelijk GBKN in 1 dag actualiseren (met crowdsourcing)
  • ondergronds GPS
  • sms dienst voor bestemmingen
  • marktplaats voor geo-klussen

Wij willen alle aanwezigen graag hartelijk danken voor hun komst en hopen dat u elkaar en ons nog vele vragen zal blijven stellen!

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.