W3C OGC bijeenkomst: Liever één geo-vocabulaire dan nieuwe standaarden voor geo-linked data

19 maart 2014

Internationale standaardenorganisaties W3C en OGC hielden op 5 en 6 maart een gezamenlijke workshop in Londen getiteld “Linking geospatial data”. De goedbezochte workshop werd gehost door Google. In een divers deelnemersveld, van geo-wetenschappers en -veteranen uit de private of publieke sector, tot web specialisten en linked data experts, vertegenwoordigde Linda van den Brink van Geonovum Nederland samen met vier andere deelnemers van het Platform implementatie Linked Open Data (PiLOD).

De algemene vraag was: hoe krijgen we locatiegegevens zo goed mogelijk op het (linked data) web? Met ruim 100 deelnemers die stuk voor stuk interessante dingen te melden hadden, was het onmogelijk om iedereen uitgebreid te laten vertellen. De presentaties werden dan ook streng begrensd op 10 danwel 5 minuten. Er was wel ruim tijd voor vragen zodat op interessante aspecten kon worden doorgevraagd. En heel belangrijk waren de koffie, lunch en theepauzes waarin iedereen uitgebreid aan de praat kon raken met elkaar.

Terwijl de eerste dag nog vooral overweldigend was, begon zich op de tweede dag een richting te manifesteren. De algemene tendens was dat men niet veel nieuwe standaarden wil voor geo-linked data. Het standaardiseren van één geo-vocabulaire (te kiezen uit drie á vier gangbare) is wel zeer wenselijk. Er zijn wat aspecten van bestaande standaarden die geadresseerd zouden moeten worden. Veel genoemd werden bijvoorbeeld problemen met coördinatensystemen. Wat komt er bijvoorbeeld eerst: de lon of de lat? Als je dat niet weet, is de data niet te gebruiken: weg interoperabiliteit. GeoJSON kwam, onder andere door de bevlogen pitch van PiLOD-er Rein van ’t Veer (Stichting DEN), naar voren als een interessante mogelijkheid om geo-data naar het web te brengen. W3C gaat verkennen of het haalbaar is om dit community formaat te gaan standaardiseren. Wellicht worden andere vocabulaires, zoals SSN voor sensordata, ook gestandaardiseerd. Ook kan er gekeken worden naar standaardisatie van een compressietechniek voor geometrieën, die immers behoorlijk groot kunnen zijn. Verder is het volgens veel aanwezigen vooral een kwestie van de standaarden beter ondersteunen met best practices en voldoende goede implementaties.

De mannen van de PiLOD hielden mooie presentaties. Rein van 't Veer was de enige op de bijeenkomst met een live demo, en die (de demo) gedroeg zich voorbeeldig. De demo toonde een prototype website met archeologische data, die we in de PiLOD gaan combineren met grondwaterstanden (peilbuisdata). Frans Knibbe (Geodan) kreeg de hele zaal aan het lachen met zijn prachtige slides over ‘miss Globe’ en ‘mister Cube’, hun wederzijdse aantrekkingskracht, en de hobbels die zij tegenkomen op weg naar een lang en gelukkig leven. Bert Spaan (Waag Society) had zeer mooie slides om zijn verhaal over de CitySDK te illustreren. 

Phil Archer van W3C sloot de dag af met een daadkrachtige conclusie. De W3C en OGC gaan een gezamenlijke werkgroep oprichten die zich in ieder geval zal buigen over de standaardisatie van een geovocabulaire, en mogelijk ook over standaardisatie van GeoJSON en andere zaken die naar voren kwamen. Het resultaat zal een zowel door W3C als OGC gesteunde standaard zijn.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.