Werken aan een Handreiking 3D Tiling

14 mei 2024

3D Tiling is een techniek waarbij tegels met drie-dimensionale data worden geserveerd van een server naar een client. De toepassing van 3D tiling bestrijkt tal van domeinen, waaronder 3D visualisaties voor stadsplanning, architectuur, gaming, virtual reality en simulaties.  Met een werkgroep werken we momenteel aan een handreiking voor 3D Tiling.

In opdracht van het Ministerie van BZK werkt Geonovum aan een infrastructuur voor digitale tweelingen. Die infrastructuur bestaat uit een set afspraken, standaarden, keurmerken en voorzieningen die randvoorwaardelijk zijn om digitale tweelingen ‘as a service’ te gebruiken. In dit kader verkennen we verschillende standaarden en experimenteren we met werkwijzen en tooling in digitale tweelingen in onder andere Flevoland en Almere. De resultaten brengen we in bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI) programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).  

Om te kijken hoe en wanneer je 3D Tiling optimaal kunt inzetten voor digitale tweelingen, hebben we met Nederlandse experts gekeken naar de OGC Community 3D Tiles en beschrijven we best practices voor het genereren, gebruiken en serveren van 3D Tiles. We doen dat vanuit een werkgroep waarvoor zich experts hebben aangemeld afkomstig van Rijkswaterstaat, Geodan, 3DGI, Kadaster/PDOK, gemeente Rotterdam, gemeente Amsterdam, TNO, TU Delft, Neelen en Schuurmans en daarnaast nog enkele zelfstandige consultants.

De Handreiking is volop in ontwikkeling. Je kunt de progressie live volgen op Github

 

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.