Digital Twin gebruik van vergunningverlening tot crowdmanagement

screenshot evenemententerrein planner

 

Nijmegen krijgt een digitale 3D-tweelingstad. In het Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen werken verschillende organisaties intensief samen aan een innovatief 3D-model van de stad. Het Fieldlab zet dit model in om de organisatie en veiligheid te optimaliseren rond grote evenementen zoals de Vierdaagsefeesten.

De 'digitale tweelingstad' helpt bij de organisatie van een evenement, door de fysieke wereld op straat te vertalen in een 3D-evenemententerrein. In die 3D omgeving zijn alle relevante voorwaarden en data vanuit verschillende systemen gekoppeld. Zo kan een organisator zijn evenemententerrein realistisch inrichten, rekening houdend met de regels voor zijn vergunningaanvraag. Een vergunningverlener kan het plan op deze manier efficiënter en beter toetsen aan de geldende eisen en voorwaarden.

External video URL

Fieldlab

Het Fieldlab Grootschalige Evenementen werkt de komende vijf jaar verschillende toepassingen van het model uit, van de planning tot de evaluatie van evenementorganisatie.

Na de eerste ontwikkelingsfase kan de Digital Twin worden gebruikt bij de evenementinrichting van de openbare ruimte, het evenemententerrein zelf en voor de vergunningaanvraag en -beoordeling. Dit proces wordt efficiënter doordat alle eisen en beschikbare relevante data nu in één systeem inzichtelijk zijn. In de vervolgfase wordt het simuleren en monitoren van bezoekersstromen en drukte voor en tijdens het evenement uitgewerkt, zodat beter crowdmanagement en handhaving mogelijk worden.

Het doel van het Fieldlab is de digitale tweelingstad landelijk inzetbaar te maken, zodat evenementorganisatoren in de toekomst in verschillende steden op dezelfde manier hun evenement kunnen plannen. Daarom is er ook veel aandacht in het proces om data en algoritmen zorgvuldig, veilig, rechtvaardig, open en controleerbaar toe te passen.

Partners

Het Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen bestaat uit de Nationale Politie, gemeente Nijmegen, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting DE 4DAAGSE. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met landelijke partners zoals het Kadaster, het IFV, uCrowds, Esri Nederland, MOJO en Cyclomedia.