Inspiratieparade op de Geobuzz

12 juli 2019
inspiratieparade Geobuzz

Op 19 en 20 november dit jaar vindt de GeoBuzz plaats in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Nieuw dit jaar is de inspiratieparade. Op de inspiratieparade draait alles om het toepassen van geo-informatie, de geo-basisregistraties in het bijzonder.

Sinds 2015 organiseerden de geo-basisregistraties samen met het programma INSPIRE en PDOK een festival voor hun gebruikers: het geo-gebruikersfestival. In 2019 gooien de basisregistraties het over een andere boeg. In plaats van een eigen festival, verzorgen zij inspiratieparades tijdens de GeoBuzz en andere events. Zo’n inspiratieparade is een boek vol inspirerende voorbeelden, alleen dan live uitgevoerd en met zoveel mogelijk gelegenheid voor interactie.

Inspiratieparade

Op de GeoBuzz in november kan je aanschuiven bij een proeverij van demonstraties over hoe je het dagelijks werk met behulp van geobasisregistraties beter, mooier en leuker kan maken. Hoe kan je bijvoorbeeld met geo-informatie burgers helpen om slimmer met water om te gaan? Hoe helpen de basisregistraties bij het bestrijden van incidenten?
Ook is er aandacht voor hoe je als afdeling geo-informatie je eigen diensten en producten op het netvlies van je collega’s krijgt. Provincie Utrecht maakte bijvoorbeeld een heuse escape room om collega’s van verschillende afdelingen kennis te laten maken met hun geo-informatie. Op de inspiratieparade kan je een op maat gemaakte versie van dit spel zelf spelen!
Op de inspiratieparade vind je zowel overheidsorganisaties als bedrijven met demonstraties en verhalen. Samen met het onderwijsplein, belooft het een gezellige, bruisende ontmoetingsplaats te worden.

Doorontwikkeling in samenhang

De inspiratieparade is een activiteit onder de vlag van het programma Doorontwikkeling van de geobasisregistraties in samenhang (DiS Geo). De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de opbouw van basisregistraties en andere voorzieningen in het geo-informatiedomein. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) zijn gerealiseerd. Er is een start gemaakt met de Basisregistratie Ondergrond (BRO) en is er geïnvesteerd in de kwaliteit, actualiteit en het gebruikersgemak van de al wat oudere basisregistraties Kadaster (BRK) en Topografie (BRT). Nu alle basisregistraties zo goed als staan, werken alle partners gezamenlijk in DiS Geo aan synergie in sturing, bekostiging, inwinning, kwaliteitsbeheer en gebruik. Daarbij wordt ook de WOZ (Waardering Onroerende Zaken) betrokken.

Ambitie is te komen tot een samenhangende objectenregistratie, die zorgt voor een efficiënte en integrale inwinning en ontsluiting van gegevens, en een samenhangend en helder beeld voor een grote diversiteit aan gebruikers. Tegelijkertijd werkt het programma aan het stimuleren van gebruik. De inspiratieparade is een activiteit die in dit kader wordt opgepakt.


Wat zou jij nu wel eens op de kaart willen zien?

Dien jouw vraag in voor de visualisatie challenge

Op de Geobuzz zetten we een live challenge op waarbij we zo snel mogelijk verhalende visualisaties
maken van goed te beantwoorden vragen als: ik sta hier en wil iets doen.
Waar kan ik heen om wat cultuur te snuiven?
Waarschijnlijk leven er in jouw organisatie genoeg vragen die snel zijn te beantwoorden met
een op maat gemaakt kaartje. En waarschijnlijk kom je er lang niet altijd aan toe om dat
kaartje te maken of je collega’s te leren dat ze dat ook zelf kunnen. Wie een leuke vraag heeft,
liefst ook voorzien van onderliggende data - en dat hoeft geen geodatabase te zijn maar
een kort lijstje adressen, of iets wat je eenvoudig op luchtfoto’s kunt opzoeken,
werkt ook - kan die nu indienen 


 

 

 

 

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.