Nieuwe versies CityGML en Observations & Measurements in consultatie bij OGC

18 december 2020
logo ogc

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwikkelt en beheert internationale, technische standaarden voor geo-informatie. Vaak zijn dit standaarden die direct bedoeld zijn voor de technische uitwisseling van geo-informatie, maar het OGC beheert ook enkele conceptuele, inhoudelijke standaarden, waar we in Nederland dan vaak weer onze informatiemodellen op baseren. Twee hiervan zijn nu in consultatie: CityGML en Observations & Measurements. Beide gaan naar versie 3.0.

CityGML

CityGML is een standaard voor het uitwisselen van 3D stadsmodellen. In Nederland is IMGeo erop gebaseerd. In versie 3.0 van de standaard wordt geen technisch uitwisselformaat meer beschreven: het is een conceptueel model, waarvan technische formaten (bijvoorbeeld GML en JSON) kunnen worden afgeleid. Met versie 2.0 was het al mogelijk om de geometrie en semantiek te beschrijven van bijvoorbeeld gebouwen, bruggen, tunnels, wegen en terrein. Versie 3.0 bevat onder andere uitbreidingen voor indoor gebouwen en voor de integratie van sensordatastromen in een stadsmodel. De consultatie loopt tot 28 januari 2021.

Zie de OGC CityGML 3.0 consultatiepagina en het persbericht.

Observations & Measurements

Observations & Measurements (O&M) legt het inhoudelijke fundament voor het uitwisselen van sensordata. Ook dit is een conceptueel model, dat beschrijft hoe individuele metingen, samen met relevante informatie over die metingen, zoals de gevolgde procedure en het tijdstip van de waarneming, kan worden uitgewisseld. Ook complexe situaties waarin monsters worden genomen, die in een laboratorium aan proeven worden onderworpen, kun je met O&M uitdrukken. De Nederlandse standaard IMMetingen en een aantal van de informatiemodellen van de Basisregistratie Ondergrond zijn er op gebaseerd. Versie 3.0 van O&M is onder andere beïnvloed door de Spatial Data on the Web Best Practices, OGC SensorThings API, en de W3C/OGC Semantic Sensor Networks Ontology waarin meer aandacht is voor de beschrijving van sensoren die een rol spelen bij waarnemingen. Deze consultatie loopt tot 18 januari 2021.

Zie de O&M 3.0 consultatiepagina en het persbericht.

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.