Geactualiseerde validator INSPIRE downloadservices beschikbaar

inspire
12 juli 2012

Half juni is de technische richtlijn voor INSPIRE Download Services verschenen. Volgens de Europese deadlines voor INSPIRE moesten in juni 2012 de eerste downloadservices conform deze richtlijn beschikbaar komen. Eind december 2012 moeten de netwerkdiensten ook aan de kwaliteitseisen voldoen. Om INSPIRE dataproviders te ondersteunen bij de invoering van de INSPIRE richtlijnen, stelt Geonovum toetsinstrumenten beschikbaar.

Vanaf 12 juli is er een bijgewerkte validator, handleiding en toetsprotocol beschikbaar. Deze is aangepast op de definitieve versie van de Technical Guidance Download Services (3.0), inclusief nieuwe tests voor de OpenSearch onderdelen.

Bent u INSPIRE dataprovider, dan adviseert Geonovum u om alleen nog deze nieuwe versie van de ETF Validator te gebruiken voor het testen van Download Services. Aanvullend op tests voor Download Services, is het ETF voor View Services uitgebreid met een extra controle voor juiste verwijzingen tussen metadata records en identifiers. Dit helpt dataproviders mogelijke problemen opsporen in metadata records bij View Services.

De bij de ETF validator behorende handleiding bevat gedetailleerde lijsten van de uitgevoerde controles.

U vindt de nieuwe toetssoftware met handleiding en protocollen in het INSPIRE dossier.

 

Gerelateerd nieuws