Terugblik op de OGC meeting juni 2020

25 juni 2020
OGC logo

De 115e OGC meeting in juni 2020 vond niet plaats in Canada, maar virtueel. Linda van den Brink volgde diverse sessies en deelt de highlights.

Tijdens de meeting was er een speciale sessie van de OGC Health DWG werkgroep over COVID-19. In de Health DWG komen kennis over menselijke gezondheid en geo-informatie samen. Tijdens de sessie hielden sprekers uit verschillende delen van de wereld corona-apps onder de loep hielden en bespraken zij diverse geo-toepassingen die een rol kunnen spelen in de bestrijding van de pandemie.

API

De OGC werkt aan een API-serie om het voor iedereen gemakkelijk te maken om geodata aan het web te leveren. De nieuwe API standaarden vorderen gestaag. Van de Features API is nu het deel over omgaan met CRS bijna af, de consultatie is verwerkt. Er wordt nu volop gewerkt aan het deel over Simple Transactions en Common Query Language. Volgens planning gaan deel 1 van Maps, Processes, Coverages en Tiles in juli/augustus in consultatie. Dit jaar worden nog drie sprints georganiseerd waarin OGC leden en niet-leden samen aan de standaarden en implementaties daarvan werken. OGC komt ook met een transitieplan waarvan we een tipje van de sluier kunnen oplichten; de huidige generatie web services standaarden blijven voorlopig nog bestaan en de nieuwe APIs kunnen als een laag daarbovenop worden geïmplementeerd. De verschillende OGC API standaarden kun je zien als bouwblokken die naast elkaar in één API gebruikt kunnen worden, ook in combinatie met niet-geo-API functionaliteit.

Visualisatie

Er wordt ook gewerkt aan een nieuwe generatie visualisatiestandaarden. Te beginnen met een conceptueel model voor symbologie, dat binnenkort wordt gepubliceerd. Er worden ook nieuwe, lichtere encodings (bijvoorbeeld JSON, CSS) van de visualisatiestandaarden verwacht naast de al bestaande XML encoding.

Slimme wegen

Er vond een “Smart roads” summit plaats waar de nadruk lag op het gebruik van geo-informatie voor het rijden van slimme auto’s. Men ziet daar toch wel heil in. Naast data die voertuigen zelf verzamelen en de HD kaarten die ze zelf al produceren - die ver vooruit lopen op wat overheden produceren - is er behoefte aan informatie over bijvoorbeeld rijrichting, snelheidsbeperkingen, geplande werkzaamheden. Daarbij zou een internationale standaard voor geo-informatie over wegennetwerken  nodig zijn. In de VS zijn ze nu aan het pleiten voor een nationale standaard hiervoor. Hoewel de HD kaarten die de ITS producenten zelf maken, privaat zijn, hoopt men toch dat er een samenwerkingsverband kan ontstaan als vertrouwde partner die één HD kaart voor alle producenten beheert en beschikbaar stelt.

GeoSparql

Leden van de GeoSemantics DWG zijn de GeoSPARQL SWG weer nieuw leven aan het inblazen. Zij willen aan een nieuwe versie van GeoSPARQL gaan werken op basis van de vele change requests.

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.