Voorgenomen wijzigingen IMGeo

25 oktober 2012
sleutels

In de stuurgroep IMGeo van 12 september en 15 oktober 2012 is een aantal beslissingen genomen die tot aanpassing van het informatiemodel IMGeo leiden. De beslissingen moeten nog ter definitieve besluitvorming worden voorgelegd aan de programmastuurgroep BGT. Omdat het beslissingen zijn die aanpassingen op het informatiemodel inhouden, informeert de stuurgroep IMGEO belanghebbenden nu reeds over de voorgenomen aanpassingen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • het toestaan van begrenzingen van IMGeo-objecten in de BGT zodat het niet meer nodig is uit meerdere IMGeo-objecten één BGT-object te aggregeren,
  • het laten vervallen van de administratieve relatie tussen een object en bijbehorende plaatsbepalingspunten,
  • aanpassingen aan wegen,
  • uitbreiden visualisatie met voor bepaalde classificaties nog ontbrekende visualisaties,
  • het oplossen van een aantal kleine fouten en inconsistenties,
  • een aantal tekstuele verbeteringen in de BGT-gegevenscatalogus, IMGeo-gegevenscatalogus, visualisatie en objectenhandboek.

Hieronder volgt een uitgebreidere beschrijving van de eerst drie aanpassingen.

Toestaan begrenzingen IMGeo-objecten

Het aggregeren van BGT-objecten uit IMGeo-objecten voor bronhouders die IMGeo-objecten bijhouden is niet meer nodig omdat de geometrische begrenzing van de IMGeo-objecten onderdeel mogen zijn van de BGT. De IMGeo-objecten worden hiermee BGT-objecten met behalve de verplichte attributen van de BGT-objecten ook niet-verplichte attributen. Dit betekent dat voor:

  • Wegdelen met de gelijke eigenschappen van functie en fysiek voorkomen,
  • Waterdelen met de gelijke eigenschap functie,
  • Begroeide terreindelen met de gelijke eigenschap functie, en voor
  • Onbegroeide terreindelen met de gelijke eigenschap functie,

het toegestaan is om wegdelen, waterdelen, begroeide terreindelen en onbegroeide terreindelen geometrisch te begrenzen zoals dit binnen de organisatie gewenst is. Hiermee zijn bijvoorbeeld aan elkaar grenzende wegdelen met op BGT-niveau dezelfde functie en fysiek voorkomen toegestaan mits de attributen op IMGeo-niveau maar van elkaar verschillen.

Behoudens bovenstaande aanpassing blijven alle andere eisen voor bovenstaande objecttypen geldig. Doordat bovenstaande objecttypen met deze aanpassing in kleinere eenheden verdeeld mogen worden in de BGT vervallen in het optionele deel van IMGeo de volgende objecttypen:

  • Wegvakonderdeel
  • Watervakonderdeel
  • Begroeid terreinvakonderdeel
  • Onbegroeid terreinvakonderdeel

Deze terreinvakonderdelen worden nu niet meer onderscheiden ten opzichte van de bovengenoemde terreindelen.

Administratieve relatie tussen een object en bijbehorende plaatsbepalingspunten vervalt

In ieder object werd een administratieve relatie gelegd met de bijbehorende plaatsbepalingspunten. Dit gebeurde door deze plaatsbepalingspunten expliciet te benoemen onder de attributen van het object. Deze eis vervalt. De relatie tussen objecten en plaatbepalingspunten is ook geometrisch te leggen met behulp van GIS. De plaatsbepalingspunten liggen immers op de objectcontour.

Aanpassingen aan wegen

Vanuit de provincies en Rijkswaterstaat zijn voor de wegen vooral aanvullende optionele IMGeo classificaties gewenst.

Totaaloverzicht meldingen

In het BGT IMGeo vindt u een totaaloverzicht van alle gedane meldingen over IMGeo met een toelichting. De vermelde bevestigde en erkende meldingen worden meegewogen in het wijzigingsproces van de nieuwe versie van de IMGeo-standaarden. Dit wil niet zeggen dat al deze meldingen worden verwerkt.

Het voornemen is dat de nieuwe versies van de IMGeo-standaarden in december 2012 beschikbaar zijn. Via de stuurgroep IMGeo zijn het SVB-BGT en de LV BGT betrokken. Voor softwareleveranciers organiseert Geonovum binnenkort een informatiesessie. Het SVB-BGT informeert de bronhouders over de voorgenomen wijziging. Zodra meer details beschikbaar zijn over de precieze uitwerking in het model kunt u deze via de website van Geonovum raadplegen.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.