decoratief

Welke API verdient goud?

Donderdag 23 november 2023 reikt het Kennisplatform API’s een nieuwe Gouden API uit. De uitreiking vindt plaats tijdens de IBDS Stelseldag in Amersfoort. Het wordt een dynamische dag, met interactieve sessies en workshops. Wie gaat naar huis met de Gouden API?    

Nominaties

Weet jij een mogelijke kanshebber voor een Gouden API? Dan horen we graag van je! Stuur vóór 1 oktober 2023 jouw nominatie op naar het Kennisplatform en wij nemen contact met je op. Begin november buigt een vakjury zich over de ingediende API’s en wordt er een winnaar geselecteerd. 

NOMINEER een API

Selectiecriteria

De vakjury beoordeelt de genomineerde API's op onderstaande aspecten: 

  • Waarde voor de eindgebruiker: hoeveel waarde biedt de API voor de eindgebruiker en welke kansen creëert het gebruik van de API voor de eindgebruiker? Ook wordt hier naar de maatschappelijke waarde van de API gekeken. 
  • Toegankelijkheid: wat is de ‘time to first call’? Is de API goed gedocumenteerd en is het duidelijk welke data de API vraagt en oplevert? Het feit dat een API een API key vereist wordt niet als een negatief punt gezien, zolang het proces om de API key te verkrijgen maar duidelijk is. Indien sprake is van een niet-openbare API wordt de toegankelijkheid als nihil beschouwd.  
  • Vindbaarheid: hoe makkelijk is de API te vinden? Als het om REST-API's gaat verwachten we dat ze geregistreerd zijn op developer.overheid.nl, tenzij dit niet gewenst is om beveiligingsredenen. 
  • Implementeerbaarheid: hoe gemakkelijk is het om een client te bouwen voor de API? Indien een inzending alleen bestaat uit een API-specificatie wordt de implementeerbaarheid als nihil beschouwd.  
  • Kwaliteit: Hoe scoort de API op basis van de API design rules zoals vastgesteld door het Kennisplatform API’s? 

De vorige winnaar

De vorige Gouden API werd uitgereikt aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de Haal Centraal BRP API. De technische ontwikkeling die zich richt op een rechtstreekse bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP) werd hiermee erkend als innovatief idee. Lees hier meer over de vorige uitreiking. 

Prijsuitreiking op Stelseldag

Je bent van harte welkom om aan te schuiven bij de prijsuitreiking van de Gouden API. De uitreiking vindt plaats op de IBDS Stelseldag, waarop er ook nog vele andere interessante onderwerpen de revue zullen passeren. Deze bijeenkomst start om 09.30 uur en eindigt om 18.00 uur. Zet 23 november dus alvast in je agenda en meld je aan. 

AANMELDEN STELSELDAG

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.